BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Február közepe óta gyengülő trendben a forint

Folytatódik ma reggel a forint gyengülése, ami már péntek délután elkezdődött. Február vége óta emelkedő trendben van a kurzus, és ez az emelkedés március közepe óta begyorsult. A múlt héten már tesztelte a devizapár a 299-300-as szinteket, majd némi forinterősödés után az emelkedő trendvonalat tesztelte vissza, ahonnan ismét elkezdett emelkedni, és újra a 299-300-as szintek körül van az EUR/HUF. A 300-as pszichológiai szint egyelőre tartja a kurzust, de ha a hangulat nem javul, akkor ezt áttörheti felfelé a devizapár. Ellenállás szintek 302,5-303 körül, feljebb 309 körül találhatóak – írják az Erste Bank elemzői.

Hazai piacok:

Tovább gyengélkedik a forint. Nem túl pozitív jelenleg a nemzetközi hangulat, illetve az IMF tárgyalások kapcsán fokozódó bizonytalanságok sem tesznek jót a piacnak.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán a romló hangulatban az adósságkezelő a hozamok növekedését mérte. Az éven belüli papíroknál ugyan nem volt számottevő hozamváltozás, de a 3-15 éves államkötvényeknél 3-7 bázispontos hozamemelkedés következett be. A héten csütörtökön államkötvény aukciók lesznek. Addig mindenképpen jó volna, ha javulna kissé a hangulat.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A 20 napos mozgóátlag megfordította az EUR/USD árfolyamát. 1,32-ről lepattant az árfolyam és 1,308-ig zuhant zárásra. A reggeli órákban is erősödik a dollár, az 1,30-as lélektani szint alatt is járt az árfolyam.

USA, Európa: Mélyrepülésbe kezdtek pénteken a tengerentúli indexek, az ötből három napon zuhantak a piacok múlt héten, így az idei év leggyengébb hetét könyvelhették el a tőzsdék (Dow -1,05 százalék, Nasdaq -1,45 százalék, S&P500 -1,25 százalék). Az európai piacok szintén erős mínuszban fejezték be a pénteki kereskedést (DAX -2,4 százalék, CAC40 -2,5 százalék). Az olasz és spanyol hozamok új havi csúcsra, 6 százalék és 5,6 százalékra emelkedtek ma reggel. A leggyengébb szektor a pénzügy volt (-2,6 százalék), de a technológia is jókorát esett (-1,6 százalék). A vártnál jobb első negyedéves eredményről adott számot a J.P Morgan, de a jó számok ellenére nem tudott a piaccal szembe menni, így 3,6 százalék veszteségben zárt pénteken.

Olaj, arany: Pénteken véget ért az emelkedő szakasz az aranyban, és 1.678 dollárról lejtmenet indult, majd 1 százalék feletti veszteségben zárt a nemesfém. A reggeli órákban 1.645 dollárig esett tovább az arany. A 20 napos mozgóátlagról pattant le a kőolaj, és 102,8 dollárig zuhant zárásra. A reggeli órákban 102 dollár alá esett az árfolyam.

Távol-Kelet: Erős veszteségben kezdték a napot az ázsiai piacok, de a kínai indexek a veszteség nagy részét ledolgozták (Nikkei -1,74 százalék, Hang Seng -0,57 százalék, Shanghai -0,06 százalék). A japán kiskereskedelmi értékesítési adat erős lett márciusban, 14,1 százalékos volt a bővülés. A kínai jegybank a hétvégén bejelentette, hogy fél százalékról egy százalékra szélesíti a jüan kereskedési sávját a dollárral szemben.

Határidős piacok: A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A spanyol gazdasági helyzet miatti aggodalmak továbbra is negatívan befolyásolják a nemzetközi hangulatot. A spanyol állam kedden 12 és 18 havi állampapír aukciókat tart, majd csütörtökön 2 és 10 éves lejáratú kötvényaukciókat tart. Ezeket az eseményeket kiemelten figyelheti a piac. A 10 éves spanyol kötvényhozam ma reggelre 6 százalék fölé emelkedett, ami tavaly december eleje óta a legmagasabb szint, és a feszültségek további növekedését mutatja. Ez a negatív hangulat pedig a hazai piacokra és a forint árfolyamára sincsen túl jó hatással, ami az IMF és EU tárgyalásokkal kapcsolatos, fokozódni látszó bizonytalanság tükrében még inkább rossz hír.

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a várt stagnálás (76,2 pont) helyett 75,7 pontra süllyedt az előzetes áprilisi adat szerint az Egyesült Államokban.

Heti kitekintő:

Az USA-ban az előttünk álló héten leginkább a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés márciusi statisztikáira figyelhetnek a befektetők. A kiskereskedelmi forgalmi adat ma esedékes; a piaci konszenzus 0,3 százalékos növekedést vár az év harmadik hónapjára vonatkozóan a februári kifejezetten erős, 1,1 százalékos növekedés után. A kedden délután közzétételre kerülő ipari termelési statisztikáktól pedig 0,2 százalékos növekedés a konszenzus, miután a februári adat meglehetősen gyengére sikeredett (februárban ugyanis stagnált az ipar az USA-ban, leginkább a bányászat visszaesésének köszönhetően). Ingatlanpiaci statisztikák is lesznek a héten; kedden a megkezdett építkezések és újonnan kiadott építési engedélyek számának márciusi adatait ismerhetjük meg, a használt lakás értékesítések márciusi adata pedig csütörtökön kerül közzétételre. Emellett csütörtökön érdemes lehet még egy-egy pillantást vetni a Leading Indicators kompozit makromutató márciusi és a Philadelphiai Fed konjunktúraindex áprilisi számaira.
Ami az Eurózónát illeti, a héten a német adatok lesznek a héten a hangsúlyosak. A ZEW gazdasági hangulatindex áprilisi adatát kedden, IFO index áprilisi adatát pedig pénteken reggel teszik közzé.

Magyarországon alig lesz makroadat a héten, a csütörtök reggel esedékes februári bérstatisztikák inkább csak másodlagos fontosságúak. Várakozásunk szerint februárban a nemzetgazdasági bruttó bérek éves szintű növekedési üteme 6,2 százalékos lehetett. A legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy az IMF tárgyalások kapcsán lesz-e bármilyen előrelépés, hiszen a múlt héten történtek a tárgyalások megrekedésére utalnak. Ami rövid távon a legfontosabb, hogy várhatóan a héten kerül sor arra az ötoldalú egyeztetésre, ahol a kormány a nemzetközi szervezetekkel közösen megvitatja a jegybanktörvénnyel szemben emelt kifogásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.