BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További forintszáguldás csak a hitel aláírása után várható

További jelentősebb forinterősödés a szerződés aláírása után lehetséges. Amíg tartanak az egyeztetések, addig a 290 körüli plusz-mínusz egy százalékon belüli sávban maradhat az euró/forint árfolyama – vélekedett elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 289,00): A tegnapi nap folyamán tovább nőtt az országba vetett bizalom mind a kötvény, részvény, és devizapiacokon, miután kiderült, hogy az EU részéről nincsen akadálya az EU/IMF készenléti hitelszerződést előkészítő tárgyalásnak. A 10 éves magyar papír átlaghozama 8,90 százalékról 7,97-re zuhant. Bő két nap alatt az EUR/HUF árfolyama több mint 3,5 százalékot csökkent, és látványos a  CDS-felárunk javulása is: hétfőn a csődbiztosításunk még 600, tegnap  viszont már „csak” 532 bázisponton zárt.

Az IMF egyeztetések heteken át tarthatnak Fellegi Tamás szerint. Konkrét időpontok és számok még nincsenek, időt vesz igénybe, hogy az öt tagból álló tárgyalófelek megtalálják a megfelelő dátumot. Rogán Antal egy ma reggeli tv interjúban 20 milliárdnál kisebb összegű hitelről beszélt. További jelentősebb forinterősödés a szerződés aláírása után lehetséges. Amíg tartanak az egyeztetések, addig a 290 körüli plusz–mínusz egy százalékon belüli sávban maradhat az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,3200 – 1,3300): Nem módosult az amerikai irányadó alapkamat, maradt a 0 - 0,25 százalék közötti sávban, és a FED előrejelzése szerint ez nem is fog változni 2014 végéig. A munkanélküliség illetve az infláció alakulása ugyan javult az Egyesült Államokban valamelyest az utóbbi időben, de ez csak arra elegendő, hogy a QE3-as gazdaságösztönző csomag egyelőre lekerüljön a napirendről, arra még nem, hogy az alapkamatot emeljék. A FED körvonalazódó exit stratégiája önmagában dollárerősítő lenne, de emellett a kedvező részvénypiaci hírek, illetve az összességében szép gyorsjelentések növelik a kockázatvállalást, így a zöldhasú nem tudott érdemi erősödést mutatni az euróval szemben - az EUR/USD árfolyama  alig mozdulva maradt tegnap az 1,32-es szint közelében.

A reggeli órákban a kockázatkereső üzemmód dominált és 1,3250-et is megközelítette a kurzus. Eközben zajlik a francia elnökválasztási kampány, a németek ellenzik az első fordulóban befutó Hollande lazító  törekvéseit a növekedés beindítása érdekében. A korábbi jól működő francia-német együttműködés az új elnökkel könnyedén zátonyra futhat, és ez az euró formájára is hatással lehet, gyengítve a közös devizát.

CHF/HUF (237,00 – 241,00): Az EUR/CHF szokásos stagnálása mellett a CHF/HUF árfolyam a forint erősödése következtében két nap alatt 4,3 százalékot javult 249,50-ről 238,60-ra. A következő napokban 240 körüli kereskedésre számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.