BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Kíváncsian várjuk, az IMF mikor igazolja vissza Varga szavait

Enyhe forinterősödés látszik kibontakozni, ami leginkább azzal magyarázható, hogy a Fed kommunikációjában erősödik az újabb mesterséges gazdaságösztönzés lehetősége – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,00 – 298,00): Tegnap közvetlenül a piacnyitás után az EUR/HUF árfolyama 294-ről 297,60-ig szökkent rövid idő alatt, majd a napközbeni hullámvasút során gyakorlatilag visszatért a nap eleji 294- es szintre. Ma reggel 295,50-ről indult a kereskedés, enyhe forinterősödés látszik kibontakozni, ami leginkább azzal magyarázható, hogy a Fed kommunikációjában erősödik az újabb mesterséges gazdaságösztönzés lehetősége.

A görög választásokig pont egy hónap van hátra, addig elsősorban a közvéleménykutatások eredményeire fog figyelni a pénzügyi világ. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap kifejtette, hogy Európa nem enged az eddigi megállapodásokból, az eurózónában maradás feltétele a hatályban lévő vállalások teljesítése. Arra viszont hajlana az EU, hogy egyéb növekedésösztönző lépéseket hajtsanak végre Görögországban, annak érdekében, hogy a hellének mihamarabb kikerüljenek az évek óta tartó súlyos recesszióból. A görög választókon múlik, hogy megtartanák-e a közös fizetőeszközt, és ezzel vállalják a kőkemény megszorításokat, vagy egy ismeretlen, precedens nélküli útra térnek, ami talán kevesebb megszorítással járna, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a megoldás kevésbé lenne fájdalmas.

Tegnap este Varga Mihály egy interjúban arról beszélt, hogy már nyár elején megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel. Kíváncsian várjuk, hogy az IMF-részéről mikor igazolják vissza az egyeztetés várható konkrét időpontját.

EUR/USD (1,2660 – 1,2780): A Fed nyíltpiaci bizottságának legutóbbi jegyzőkönyve alapján néhány tag újabb intézkedéseket, beavatkozást sürgetett. A mélyülő európai adósságválság hatásai könnyedén begyűrűzhetnek ugyanis az USA gazdaságába. A következő néhány hét makroadatainak alakulása, illetve a görög fejlemények függvényében szóba kerülhet a QE3-as program bevezetése. Ez a lehetőség gátat szabhat az EUR/USD további meredek szabadesésének.

Barroso úr mellett az EKB elnöke, Mario Draghi is letette a garast amellett, hogy a központi bank nem lát kompromisszumra esélyt az eddigi megállapodások módosításában, maximum kisebb változtatásokat lehetne alkalmazni. Emellett Draghi úr is említette az eurózóna elhagyásának lehetőségét, és amellett érvelt, hogy mindkét fél érdeke lenne a status quo fenntartása. A forint gyengülése a dollárral szemben is megállt, a tegnapi 234,50 után ma 232 körül zajlik a kereskedés.

CHF/HUF (244,00 – 248,00): Továbbra sincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint eddigi gyengülése viszont egyelőre megtorpanni látszik, így a CHF/HUF árfolyama ma 245 -247 körül valószínűsíthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.