BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedés várható a tőzsdén

Emelkedést várnak az elemzők a Budapesti Értéktőzsdén, a nemzetközi piacokon jó a hangulat, s az ázsiai fél-egy százalékos növekedés is erősíti a pozitív várakozásokat.

Rácz Balázs, az ERSTE Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, a nemzetközi határidős piacok pluszban vannak, az ázsiai piacok szépen teljesítenek, s nincs olyan negatív hír, ami gátolná az emelkedést. Hozzátette, a múlt heti spanyol bankmentés ma már nem befolyásolja hátrányosan kereskedést.

Tóth Gergely, a BUDA-CASH Brókerház elemzője kifejtette, Európa-szerte 0,3-0,8 százalék közötti pluszok várhatók nyitásban, mivel a spanyol aggodalmak nem gyakorolnak túlzottan negatív hatást a piacokra. A hangulat pozitív, bár túl sok jó hír nincs. Ebből az is következik, hogy gyorsan változhat a helyzet.

Az elemző szerint a BÉT is tarthatja az első órákban a trendet. A jegybank keddi, kamatdöntő ülésén Tóth Gergely szerint nem várható különösebb meglepetés, vagy nagy bejelentés.

A nemzetközi elemzők szerint a héten továbbra is a görög események befolyásolják a piacot: igaz, megoszlanak a vélemények, van olyan elemzőház, amelyik már tényként kezeli, hogy a görögök kilépnek az eurózónából, míg mások szerint erre csak minimális, 5 százaléknyi az esély.

A nemzetközi piacokon pozitív a hangulat, a befektetők nagy érdeklődéssel várják az amerikai lakásárak és a fogyasztói bizalom alakulásáról szóló adatokat abban bízva, hogy ezek a világ legnagyobb gazdaságának élénküléséről fognak számot adni.

Pénteken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 85,95 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel, 16.413,44 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyama 195 forinttal, 1,25 százalékkal 15.410 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 108 forinttal, 3,17 százalékkal 3.520 forintra nőtt, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 4 forinttal, 0,93 százalékkal 436 forintra erősödött, forgalma 1,2 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 250 forinttal, 0,70 százalékkal 35.300 forintra csökkent, a részvények forgalma 293,9 millió forintot ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.