BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esett a Mol az adóbejelentésre

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 299,66 pontos, 1,71 százalékos csökkenéssel, 17.223,53 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a viszonylag stabil OTP kivételével jelentősen veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest.

Az MTI-nek nyilatkozó tőzsdei szakértők egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a Mol az után indult esésnek, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: tárgyalások folynak az energiaszektor és a közműcégek társasági adójának 30 százalékra emeléséről. Az olajrészvény árfolyama a hírre több mint 5 százalékkal esett és rövid időre 16 ezer forint alá süllyedt, majd zárásra 2 százalékosra korrigálta a veszteségét. 

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, hogy meglepte a piacot az energiaszektort sújtó újabb adó, amiről eddig nem volt szó. A bejelentés sokkoló volt, de a befektetők abban reménykednek, hogy az új adó esetleg kivált másikat, és bár erről nem jelentek meg részletek, a kereskedő véleménye szerint ennek tudható be, hogy később "visszavették" a Mol részvényeket. 

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője kifejtette, hogy globális szinten sem volt jó napjuk a részvénybefektetőknek, a nap folyamán több rossz hír is érkezett, a tőzsdeindexek folyamatosan csökkentek. Délelőtt a spanyol kormány elismerte, hogy több pénzintézet is tőkebevonásra szorul, de nem fogják mindegyik bajba került bankot megmenteni. A másik rossz hír volt, hogy sajtóértesülések szerint az eurózóna döntéshozói mérlegelik, hogy elhalasztják a csütörtökön esedékes 5,2 milliárd eurós hitelrészlet átutalását Görögország részére, amíg nem lehet tisztán látni, hogy melyik párt tud kormánykoalíciót alakítani. 

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a romló nemzetközi befektetői hangulatban jelentősen gyengült a forint árfolyama is. Délután már 290,50 forintot kellett egy euróért fizetni, míg a reggeli órákban 287 alatt is született üzletkötés. 

A Mol 345 forinttal, 2,05 százalékkal 16.500 forintra csökkent, 3,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 10 forinttal, 0,27 százalékkal 3.638 forintra esett, forgalmuk 3,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 3,32 százalékkal 466 forintra gyengült, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 795 forinttal, 2,15 százalékkal 36.105 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 480,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 142,0 millió forintos forgalom mellett 300 forinttal, 2,07 százalékkal 14.200 forintra csökkent.

A BUMIX 1.130,35 ponton zárt szerdán, ez 10,87 pontos, 0,95 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.