BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd előretörni az üzletrészvásárlás

Néhány tízmillió forinttal már érdemes elgondolkodni vállalati üzletrész megvásárlásán – vélik a Széchenyi Tőkebefektetési Alap szakemberei

Átalakul a közép- és hosszú távú, befektetési célú megtakarítások szerkezete – állítják a Széchenyi Tőkebefektetési Alap szakemberei. Korábban elsősorban a tőzsdei vagy tőzsdén kívüli értékpapírok felé volt érdemes fordulnia annak, aki milliós mértékű megtakarítását szerette volna befektetni. A 2000-es években fellendült a műkincspiac is, azonban a válság óta a túlkínálat visszafogta a lehetséges hozamokat ebben a szegmensben.

„Az elmúlt időben azt figyelhettük meg, hogy egy bizonyos befektetési méret fölött tanácstalanokká váltak a tőketulajdonosok” – mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. Tapasztalataik szerint új műfajként jelent meg az üzletrészvásárlás. Ezeknek kétféle célpontja lehet: leginkább a jó növekedési kilátásokkal rendelkező induló vállalkozások, az úgynevezett startupok, vagy pedig olyan, nagy múltra visszatekintő és stabil piacon működő társaságok, melyek átmenetileg küzdenek cash-flow problémákkal, vagy a korszerűsítéshez tőkebevonás szükséges, esetleg más ok folytán válnak átmenetileg alulértékeltekké – tette hozzá.

Az induló vállalkozások szinte alig számíthatnak más forrásra, mint saját családi hátterükre, vagy az üzleti angyalokra, kockázati tőkésekre. Az üzletrész-kereskedelem egyik komoly gátját képezi azonban a flexibilitás hiánya. „Az egyik hazai tévképzet, hogy a kockázati tőkésnek a többségi tulajdonra kell törekednie” – fogalmaz Miskolczy Csaba vállalkozásfejlesztési tanácsadó. Ehelyett nemzetközi értelemben egyre nagyobb szerepet kapnak azok a tulajdonszerzési modellek, ahol kisebbségi, úgynevezett szórt tulajdonrészeket szereznek a befektetők. Sokszor akár 7-8 befektető is összeáll, és rövidebb befektetési köröket tartanak. Ezzel dinamizálják és diverzifikálják a saját piacukat. Maga a befektetési idő is felgyorsult, immár nem ritkák az 1-2 éves lefutású befektetések, az „early exitek”.

Az új trendnek egyedül a vállalkozói közeg minősége jelenthet gátat. Kevés ma még az a tudatos vállalkozásépítő ember, aki bizalmat tud kiépíteni, és transzparenciát képes biztosítani a tőkéstársnak. Itthon lassan épül fel ennek az üzleti kultúrája – állítja Miskolczy Csaba.

Előfordul, hogy egy-egy ígéretes üzleti modell alapos vizsgálata után a befektető kiábrándul. Ami elsőre aranybányának tűnik, arról sok apróság derülhet ki utólag: a szürke megoldások, a nem teljesen szabályszerű foglalkoztatás vagy elszámolás tisztázása mindig extraköltségeket jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.