BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól viselkedett a forint

„Jól viselkedett” tegnap a forint: az EUR/HUF kereszt nem emelkedett 303 fölé a reggeli forintgyengülés után, majd a nap további részében inkább a hazai fizetőeszköz enyhe erősödése volt jellemző – írják az Erste Bank elemzői.

Ma reggel is némi forinterősödés látható, 301 forint alatt is kereskedtek az euróval. Igazán jó jel az lenne, ha az euró árfolyama 300 forint alá tudna kerülni, majd a későbbi napok során ott is tudna maradni. Ehhez azonban az kell, hogy a görög helyzettel és az európai adósságproblémákkal kapcsolatban ne kapjunk túl rossz híreket. A következő napok-hetek sűrűek lehetnek: akár jó, akár rossz hírek is jöhetnek Európából (például görög választások, spanyol kötvényaukciók), ezért nem lehet továbbra sem kizárni nagyobb kilengéseket a forint árfolyamában

Rövid hazai piaci áttekintés:

Szűk sávban oldalazott a tegnapi kereskedésben a forint, látványos mozgások nélkül. A mai nyitásban minimális forinterősödést láthatunk. A mai napon az EKB kamatdöntő ülésére figyelhet leginkább a magyar piac is. Az irányadó ráta 1 százalékos szintjében nem várható változtatás. Mivel a jegybanki alapkamat már egy jó ideje elszakadt a pénzpiaci kamat-illetve hozamszintektől, az EKB várhatóan továbbra is a likviditás esetleges további bővítésével igyekszik majd lazán tartani a monetáris kondíciókat. A kamatdöntés mellett a bank ma közzéteszi a fontosabb gazdasági mutatókra (növekedés, infláció) vonatkozó várakozásait is.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,21 százalék lett, a papír iránt ismét meglehetősen visszafogott kereslet mutatkozott. Az ÁKK 45 Mrd forintnyit bocsátott kis a papírból. Az állampapírok másodlagos piacán a görbe teljes szakaszán kisebb mértékben lefelé korrigáltak a hozamok tegnap.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama korrigált, vagyis a dollár erősödött tegnap 1,245-ig. A reggeli kereskedésben megfordult a hangulat és újra gyengül a tengerentúli deviza, közelítve a 1,25-ös szintet. Ami a tőzsdéket illeti, felfelé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,22 százalék, Nasdaq 0,66 százalék, S&P500 0,57 százalék). A pénzügyi szektor teljesített a legjobban, a JP Morgan, a Bank of America és a Morgan Stanely is 3-4 százalékos pluszba lendült a nap végére. Az európai piacokat elkedvetlenítette a spanyol pénzügyminiszter tegnap reggeli kijelentése, hogy gyakorlatilag kiszorultak az állampapírpiacról.

Ázsiában pozitív a hangulat, a japán tőzsde vezeti az emelkedést (Nikkei 1,73 százalék, Hang Seng 1,04 százalék, Shanghai 0,03 százalék). Az árupiacon a kőolaj 84,3 dolláron zárta a kereskedést, majd reggel ismét emelkedni tudott 84,9 dollárig. Az arany az 1.620 dollár környékén oldalazott tegnap. A reggeli kereskedésben erőre kapott a kurzus, de az 1.630 dolláros szintet egyelőre nem sikerült áttörnie. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke az áprilisi 53,5 pontról 53,7 pontra emelkedett májusban, meghaladva a várakozásokat.

A G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a tegnapi telefonos konferenciájukon a pénzügyi és fiskális unió létrehozásában eddig elért eredményeket beszélték meg, és abban állapodtak meg, hogy összehangolt lépéseket tesznek a válság kezelésére.

Ma, a szokásostól eltérően egy szerdai napon lesz az Európai Központi Bank kamatdöntése. A befektetők nem is a kamatszint változására kell, hogy figyeljenek igazán (az alapkamat várhatóan 1 százalékon fog maradni), hanem azokra a kommentárokra, amik az európai adósságválsággal kapcsolatos további teendőket, az EKB jelenlegi álláspontját tükrözik. Kérdés, hogy lesz-e szó, és ha igen, milyen formában, egy esetleges újabb likviditásbővítésről vagy állampapírpiaci beavatkozásról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.