BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország miatt rontották az osztrák bankok besorolását

Három osztrák hitelintézet minősítését is rontotta tegnap a Moody’s. A Raiffeisen Bank International és az UniCredit Bank Austria hitel- és betéti besorolását egy-egy, az Erste Group AG-ét két fokozattal vitte lejjebb a hitelminősítő. Az Erste besorolásaira emellett negatív kilátás van érvényben, mivel a bank sérülékenyebb az olyan országokban bekövetkező negatív fejleményekre, mint Magyarország vagy Románia.

Mindhárom pénzügyi csoportra igaz, hogy egyes kelet-közép-európai piacaikon kedvezőtlenek a működési feltételek, ezért sebezhetőbbek, emellett az eurózóna adósságválsága is növeli a kockázatukat. Azt a Moody’s is elismeri, hogy a szóban forgó osztrák bankok az elmúlt időszakban megerősítették tőkehelyzetüket, de egy kedvezőtlen forgatókönyv esetén a veszteségtűrő képességük elmarad más európai pénzügyi csoportokétól.

A leminősítésekre reagált Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke is. „Nem szabad túlértékelni, hogy a Moody’s leminősített három osztrák nagybankot” – mondta a jegybankár. Nowotny szerint az osztrák bankok kelet-közép-európai piacaival kapcsolatban nem szabadna általánosítani, a hitelintézetek ugyanis többnyire stabil, és az elkövetkező évekre nézve növekedési kilátásokkal rendelkező piacokon tevékenykednek. A szakember azt is hangsúlyozta, az osztrák bankfelügyelettel közösen intézkedéseket hoztak az osztrák bankok kelet-közép-európai kockázatainak mérséklésére.

A Moody’s a múlt hónap közepén 26 olasz, majd 16 spanyol bank besorolását is rontotta, tegnap pedig a három osztrák hitelintézet mellett hat németet is rosszabb kategóriába sorolt át. A leminősített német bankok között egy nagyobb hitelintézet volt, a Commerzbank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.