BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyitják a filmes pénzcsapot

Az Andy Vajna kormánybiztos irányítása alatt működő Magyar Nemzeti Filmalap nem ül tovább a felgyűlt bevételein. Nyár végén már kezdődik a nagyfilmek forgatása.

Bár a filmszakma jelentős része soha nem lesz egyidejűleg elégedett, de tény: a nagyfilmesek végre számíthatnak a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) pályázataira. Eldőlt például, hogy Bodzsár Márk Örök béke címmel készülő filmje 205 millió forint gyártási támogatást kap, a forgatás a tervek szerint már augusztus végén megkezdődik.

Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal) hatodik játékfilmje, a Délibáb (Mirage) pedig összesen 300 millió forint filmgyártási pénzt nyert előszerződés formájában. Ezeknek az összegeknek azért is lehet örülni, mert tavaly a Magyar Mozgókép Közalapítvány felszámolásával szinte teljesen leállt a magyar filmgyártás. Mostanra a kormány ugyan egyablakossá, de kiszámíthatóvá tette a filmipar finanszírozását, hiszen a hatos lottó játékadójának 80 százalékából gazdálkodhat a filmalap. Ez évi ötmilliárd forintot jelent.

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos azt tekintené sikernek, ha olyan rendszert tudna létrehozni, „amely magától működik, anélkül hogy a kormány beleszólna”. Egyértelművé tette: az MNF olyan alkotások létrejöttét szeretné elősegíteni, amelyek a magyar közönség érdeklődésének elnyerése mellett lehetőleg a világban is eredményeket tudnak felmutatni, például különböző fesztiváldíjak formájában. Szerinte nagyjából az 500 ezres nézőszám elérése tekinthető egy film esetében sikernek Magyarországon. Ezzel magasra tette a mércét, ugyanis a magyar mozgókép iránti érdeklődés a tizedére esett a 2010-es évhez képest: 2011-ben összesen 90 ezren láttak a mozikban magyar filmet. A filmalap támogatásával már leforgatták az első filmet – mely Szász János rendező munkája –, hamarosan indul a második forgatás, és jelenleg mintegy negyven forgatókönyv van fejlesztés alatt, számottevő részük meg is fog valósulni. „Ha egy film elér egy bizonyos bevételi szintet, akkor a befolyó összegből a filmalap is szeretné viszontlátni az általa előzetesen adott támogatást” – fogalmazott Andy Vajna a brüsszeli Balassi Intézetben tartott pódiumbeszélgetésen.

Arra a kérdésre, hogy milyen hasznot hoz a magyar filmszakmának, „ha Bruce Willis rohangál véres pólóban az Andrássy úton”, a kormánybiztos azt válaszolta, hogy a külföldi filmek magyarországi forgatása során sok magyar szakember kap munkalehetőséget, de egyben tanulási lehetőséget is, hiszen közben megtanulja a filmgyártás legújabb fogásait, eljárásmódjait.

Elvileg a héten megkaphatják a filmalaptól a nekik megítélt működési gyorssegélyről szóló szerződést az art mozik is. Összesen 66 millió forint egyszeri támogatást kaphat 21 moziüzemeltető. A Budapest Film Zrt. nyolcnapos határidőt adott a neki tartozó art moziknak a felhalmozott bérletidíj-tartozás rendezésére. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő vállalat három art mozinak küldött fizetési felszólítást: a Kinón kívül a Tabánnak és az Odeon-Lloydnak. A Tabán esetében a bérletidíj-tartozás nem haladja meg a kéthavi összeget. Az art mozik normatív támogatása két éve egyik pillanatról a másikra szűnt meg, és különböző ígéretekben bízva sokan halmoztak fel tartozásokat. Az art mozik működésének és a művészfilmek forgalmazásának támogatása ma már a Nemzeti Kulturális Alap dolga. „A filmtörvényben szerepel, hogy az art filmeket játszó art mozik jogosultak állami támogatásra, az a minisztériumi rendelet azonban még nem készült el, amely ennek a rendszerét szabályozza” – mondta Garancsi Ágnes, a Kino vezetője.

A Cirko-Gejzír mozi szolidaritása jeléül a Kino számára a június 28. és július 4. közötti egyheti bevételét ajánlotta fel. Jelenleg a budapesti art mozik teljes látogatottságának hatvan százalékát viszik el a Budapest Film Zrt. art mozijai, a Művész, a Puskin és a Toldi. „A többiekkel szemben a mi mozijaink képesek voltak fejlődni, pedig mi sem kapunk támogatást” – fogalmazott Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. vezetője. Hozzátette: nem az a szándéka, hogy bezárja a mozikat, hanem az, hogy teljesítse az üzleti tervet, és a bevételből működtetni tudja saját art mozijaikat. Körösvölgyi elmondta, hogy pénzügyi támogatást a 2012-es költségvetésnek megfelelően semmilyen art mozi nem kap a fővárosban.

Talán segíthet a helyzeten, hogy a kulturális ágazat egységesebb irányítását tűzte ki célul L. Simon László, az egy hete hivatalba lépett kultúráért felelős államtitkár. Nagy előrelépés, hogy az ágazat költségvetése jövőre várhatóan 12 százalékkal nő. „A film bonyolultabb terület, mert a mostani kormányzat logikája szerint a filmgyártási feladatok a fejlesztési tárcánál vannak. Az art mozikkal, filmkultúrával kapcsolatos feladatokkal a kormánybiztossal együttműködésben fogunk foglalkozni. Vajna kormánybiztos úrral jó viszonyban vagyok” – árulta el az államtitkár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.