BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért örülhetünk a spanyolok megmentésének?

Már pénteken sejteni lehetett, hogy a spanyolok végül az EU-hoz fordulnak segítségért, így már akkor megjött az öröm a piacokra – írják az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Ez az öröm folytatódhat a mai napon, hiszen a spanyolok tényleg megtették a szükséges lépést, s az EMU nagyon nyitottnak bizonyult. Készek 100 milliárd euró hitelt nyújtani, de a részleteket később dolgozzák ki.

Mindenesetre két fontos pozitív üzenete van a hírnek. Az egyik, hogy a pénzügyi segítség dedikáltan a bankokra vonatkozik, így nem az emberekre, hanem a bankokra fog vonatkozni a megszorítás, amit az EMU cserébe kér. Nem véletlen, hogy az írek, akik nagyon hasonló problémával küzdöttek, azonnal kérték is, hogy az ő 85 milliárd eurós csomagjuk is legyen átalakítva. A másik fontos üzenet pedig azt, hogy így a hét végi görög választások esetleges negatív kimenetelének a fertőzési hatása minimálisra csökkenhet. Ugyanis így szinte „csak” az európai bankok mintegy 25 milliárd eurós kitettségével kell számolni, amely viszonylag pici, s ráadásul már rég beárazódott az árfolyamokba.

Vagyis tényleg lehet örülni a fejleményeknek, és tovább folytatódhat ma az emelkedés, de a hétvége közeledtével – még ha csak átmenetileg is – de újra a görög félelem lesz úrrá a piacon.

USA, Európa:

- Zárásig tartott pénteken a tengerentúli jó hangulat (Dow 0,75 százalék, Nasdaq 0,97 százalék, S&P500 0,81 százalék).

- A nap nyertese a távközlés és a pénzügy lett, 1,6 és 1,3 százalékos emelkedéssel.

- A Standard and Poor’s azt mondta a hétvégén, hogy 2014-re ismét leminősítheti az USA-t. Megerősítette ugyan az AA+ besorolást, de a kilátás továbbra is negatív.

- A Moody’s arról beszélt pénteken, hogy egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Görögország kilép az eurózónából. Ha pedig ez megtörténik, akkor a hitelminősítő az összes eurózóna ország besorolását felül fogja vizsgálni.

- Spanyolország pénzügyi támogatásért fordult az EU-hoz, hogy a bankszektorban kialakult problémákat rendezni tudják. Az eurózóna pénzügyminiszterei és az IMF is jó lépésnek tartja a spanyol döntést, a mentőcsomag mérete a 100 milliárd eurót is elérheti, amely meghaladja a piaci várakozásokat. Az összeget az ESM és/vagy EFSF alapokból finanszírozhatják, és az IMF nem vesz részt a mentőcsomagban. Az euróövezet 17 országából Spanyolország a negyedik, aki külső segítséget kér.

Olaj, arany:

- Az arany az 1.592 dolláros nyitás után 1.556 dollárig zuhant ahonnan ismét 1.590 dollár környékére emelkedett zárásra. Rövidtávon bizonytalan az irány, a mai kereskedésben ezért oldalazás valószínű.

- Az olaj esni kezdett pénteki kereskedés elején, de a 82 dolláros mélypontról irányt váltott, és 84 dollárig emelkedett zárásra. A reggeli kereskedésben is jó a hangulat, már 86 dollár fölött jár az árfolyam.

Távol-Kelet:

- Látványos emelkedéssel indult a hét első kereskedési napja a tengerentúli piacokon (Nikkei 2,15 százalék, Hang Seng 2,42 százalék, Shanghai 1,26 százalék).

- Kínában 16 százalékkal nőttek az autóeladások a tavalyi év azonos időszakához képest. Májusban 1,61 millió autót értékesítettek a távol-keleti piacon.

- Fontos makroadatok láttak napvilágot a hétvégén Kínában. Az ipari termelés bővülése elmaradt a várakozásoktól, 9,8 százalék helyett 9,6 százalék lett májusban, amely magasabb az előző havi 9,3 százaléknál. Az infláció 3 százalék lett, a várt 3,4 százalék helyett. Az export és import adatok jobbak lettek az előzetes számok szerint. Az export 15,3 százalékkal bővült 7,1 százalék helyett, az import pedig 12,7 százalékot növekedett az 5,5 százalékos várakozással szemben májusban.

Devizák:

- A forint továbbra is erősödik. Pénteken napi minimum környékén zárt az EUR/HUF devizapár    295,4-nél, és a reggeli órákban is tovább csökkent az árfolyam 294-ig.

- A hétvégi spanyol bejelentés jót tett az euró árfolyamának, a pénteki gyengülést követően éjszaka látványosan erősödött a fizetőeszköz a dollár ellenében. Az árfolyam 1,25-ről 1,264-ig rallyzott.

Határidős piacok: Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A MOL bejelentette, hogy részvényenként 454,54 forint osztalékot fizet. Az teljes kifizetendő osztalékmennyiség (45 milliárd forint) már korábban ismert volt, de az egy részvényre jutó osztalék függött a társaság által birtokol saját részvények számától. A MOL tulajdonában múlt pénteken 5.518.256 darab „A” sorozatú és 578 db „C” sorozatú MOL részvény volt, miután az OTP-vel fennálló értékpapír kölcsönzési szerződés megszűnésével 371.301 darab MOL részvény került jóváírásra az olajcég számláján. Az osztalékfizetés június 22-én kezdődik, osztalékszelvénnyel holnap forog utoljára a papír.

- Az OTP mától fizeti a részvényenkénti 101,7 forintos osztalékot.

- Pénteken jelentette be az E-Star, hogy felmondja a marosvásárhelyi önkormányzattal kötött távhőszolgáltatási szerződést, mivel az önkormányzattal folytatott egyeztetések eredménytelennek bizonyultak. Néhány napja jelentette be a cég, hogy Marosvásárhely városa nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, melyből fakadóan évente 1 millió eurós üzemi vesztesége keletkezik az E-Starnak. A cég még 90 napig nyújtja a szolgáltatást. A szerződés felmondása számításaink szerint idén 400.000 euróval, a következő években pedig évente 1 millió euróval növelheti a cég eredményét. Úgy tudjuk, hogy a cég pert is indít az önkormányzat ellen, melyben 5-6 millió eurót (a veszteségeket + a 2 millió eurós koncessziós díjat) követel. A hír kedvező, de hatása nagyrészt már beárazódott pénteken.

- A PannErgy 2012. június 8-án 5.461 darab saját részvényt vásárolt 596 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.365.763 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,99 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.