BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot szárnyalt a forint, de most újra gyengül

Nagyot rallyzott a forint tegnap, az EUR/HUF jegyzés 294 alatt is járt, amire legutóbb május közepén volt példa – írják az Erste Bank elemzői. A délután folyamán azonban gyengülés kezdődött, ami ma reggel folytatódni látszik: az árfolyam 297 körül, a 200 napos mozgóátlagnál jár.

Összességében jó jel, hogy az EUR/HUF kurzus alacsonyabb mélypontot ütött, mint a május végi lokális mélypont, ami esélyt adhat arra, hogy a forint elmúlt hetekben látott gyengélkedése ne folytatódjon, vagy a trend megforduljon. Reméljük, az európai adósságválsággal kapcsolatos hírek is alá tudják ezt támasztani, mert rossz hírek esetén hiába látjuk a technikai kép javulását.

Látványos forinterősödést láthattunk a tegnapi napon. Az EUR/HUF 298-on nyitott, majd 293-ig is leszúrt, és ezt követően 295,3-ig korrigált zárásra. A reggeli órákban azonban a nemzetközi hangulat romlása ismét forintgyengülést indukált. Bernanke Fed elnök beszéde csalódást okozott a piacokon, illetve a spanyol adósság leminősítését sem fogadták túl jól a befektetők. Továbbra is folytatódhat a forintpiacon a határozott irány nélküli kereskedés, nagyobb kilengésekkel.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,63 százalék lett. A papír iránt közepesnek mondható kereslet mutatkozott, az ÁKK az eredetileg tervezettnek megfelelően 45 Mrd forintnyit bocsátott kis a papírból. Az állampapírok másodlagos piacán – forint erősödésével párhuzamosan – jelentős mértékben csökkentek a referenciaszintek, a 3-15 éves szakaszon összességében 32-46bp-al.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a 20 napos mozgóátlag megállította a dollár gyengülését, az 1,262-es lokális maximumot elérve váltott irányt az árfolyam, és 1,254-ig esett zárásra. Az USA tőzsdéin a kezdeti emelkedést követően mélyrepülésbe kezdtek az indexek (Dow 0,4 százalék, Nasdaq, -0,5 százalék, S&P500 -0,01 százalék). Látványos esés bontakozott ki a távol-keleti piacokon, a japánok vezetik az esést (Nikkei -2,5 százalék, Hang Seng -0,8 százalék, Shanghai -0,3 százalék). Kínában váratlanul kamatot csökkentettek, azonban a jó hír ellenére sem tudtak emelkedni a piacok.

Az árupiacon Bernanke szavaira nagyot zuhant az arany árfolyama, az 1.619 dolláros nyitás után esés bontakozott ki, a reggeli órákban is folytatódott 1.555 dolláron is járt a kurzus. A WTI olaj árfolyama meglehetősen volatilisen mozgott tegnap, a 83,5-97 dollár közötti sávban, és zárásra minimális esést mutatott. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli részletes adatai szerint az első negyedévben a nyers adatok alapján 0,7 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiszűrve 1,4 százalékkal esett egy év alatt a hazai GDP. Negyedéves alapon 1,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A részletes adatok nem mutatnak nagy meglepetést. Termelési oldalon az ipar már csökkent, a szolgáltatási szektor stagnált. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 0,7 százalékkal csökkent, estek a kormányzattól kapott juttatások (miközben a kormányzati vásárlások nőttek). A belső felhasználás 3 százalékos csökkenése mögött azonban leginkább a beruházások mélyrepülése áll (-6,6 százalék év/év). Nettó export viszont továbbra is pozitív mértékben járult hozzá a GDP változásához (2,2 százalékponttal). Az ugyancsak ma megjelenő áprilisi külkereskedelmi adatok sem jelentenek meglepetést a gyászos áprilisi ipari adatok után (a többlet valamivel 400 millió euró alatt maradt, mi az ipari adatok megjelenése előtt 450 millió euróval számoltunk).

Tegnap Ben Bernanke Fed elnök nem utalt további monetáris élénkítésre bizottsági meghallgatásán. Hozzátette viszont, hogy amennyiben a problémák fokozódnak, akkor készek további lépéseket megtenni. A piac azonban csalódva fogadta Bernanke szavait, mert fokozottak a várakozások, hogy a Fed konkrét lépéseket is bejelent.

A Fitch Ratings három fokozattal, A kategóriából BBB kategóriába minősítette le Spanyolország hosszú lejáratú adósságának besorolását. A hitelminősítő azt mondta, hogy elképzelhető, hogy külső segítségre szorul az ország, és a bankok feltőkésítése elérheti a 100 milliárd eurót is (legpesszimistább forgatókönyv szerint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.