BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem néz ki jól a DAX a mozgóátlag alatt

Továbbra is negatív a hangulat, annak ellenére, hogy örülhetnénk az ír népszavazás előzetes pozitív eredményének – kezdik elemzésüket az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Örülhetnénk, de igazából ezt vártuk. Ugyanakkor arra már nem számítottunk, hogy gyenge gazdasági adatokat látunk az Egyesült Államokban. Ráadásul az elmúlt hetekben az eddig javuló gazdasági mutatószámok megfordulni látszanak. A gazdasági tevékenységnek nem tesz túl jót az a huzavona, amely a görögök vagy a spanyolok kapcsán megjelenik. Elbizonytalanítja a fogyasztókat a beruházókat/termelőket, egy szóval a piaci szereplőket.

A romló üzleti bizalom pedig megjelenik a reálgazdasági aktivitásban. Ezért sürgősen meg kéne oldani mind a görög, mind a spanyol kérdést! A piacról meg annyit, hogy a DAX index a 200 napos mozgóátlag alatt határozottan nem néz ki jól.

USA, Európa:

- Ismét rossz napot zártak a tengerentúli piacok, pedig a kereskedés nagy részében emelkedtek az indexek, de az utolsó órában visszazuhantak a negatív tartományba. (Dow -0,21 százalék, Nasdaq -0,35 százalék, S&P500 -0,23 százalék).

- A The Wall Street Journal szerint az IMF mentőcsomagot nyújthat Spanyolországnak, ha a Bankia kimentéséhez nem lesz elég pénze az országnak. Az IMF azonban nem erősítette meg a hírt.

- Az EU gazdasági biztosának szóvivője tegnap cáfolta azt a korábbi hírt, miszerint az ESM-et felhatalmazzák a bankok közvetlen feltőkésítésére.

- A legfrissebb görög közvélemény kutatás szerint az Új Demokrácia 26,1 százalékkal vezet, a szélsőbaloldali Sziriza párt pedig 23,6 százalékon áll.

- Az ír népszavazáson az előzetes eredmények szerint 60 százalék támogatta a fiskális paktumot.

- Az USA-ban az energia és a pénzügy szektor volt a legerősebb, amelyek 0,8 százalékos pluszban zárták a napot. A Dow legerősebb komponense a Bank of America volt, amely 2 százalék feletti pluszba került.

- Tovább nőttek a friss munkanélküli segély kérelmek az USA-ban. A várt 370 ezer helyett 383 ezren igényeltek segélyt. A két héttel ezelőtti adatot 370 ezerről 373 ezerre rontotta a tárca.

- A Chicago-i beszerzési menedzser index 56,2 pontról két és féléves mélypontra, 52,7 pontra csökkent májusban, miközben a várakozás 56,8 pont volt.

- Az első negyedévben 1,9 százalékkal növekedett a tengerentúli gazdaság, a várakozásoknak megfelelően lefelé korrigálták az előzetes 2,2 százalékos értéket.

- A Facebook új történelmi mélypontra (26,8 dollár) zuhant tegnap, ahonnan életre kelt az árfolyam és 29,6 dollárig rallyzott zárásra, amit több mint 10 százalékos napon belüli emelkedést jelent.

Olaj, arany:

- A kőolaj újabb 1,5 százalékos eséssel 86,5 dolláron zárta a kereskedést, és ezzel tavaly októberi szintekre került az árfolyam. Havi szinten 17,5 százalékot veszített értékéből a WTI, és egyelőre nem láthatók fordulós jelzések.

- Az arany oldalazott tegnap, már napok óta az 1.530 dolláros támasz és a 20 napos mozgóátlag között sávozik a kurzus. Tegnap 1.558 dolláron zárta a kereskedést a nemesfém.

Távol-Kelet:

- Vegyes a kép az ázsiai piacon, a japánok mínuszban vannak (Nikkei -1,2 százalék, Hang Seng 0,23 százalék, Shanghai 0,06 százalék).

- A kínai feldolgozóipari PMI 50,4 es májusi értéke a várt 52-nél és az előző havi 53,3-nál is gyengébb lett.

- A japán pénzügyminiszter Jun Azumi arról beszélt tegnap, hogy amennyiben tovább folytatódik a jen erősödése, akkor határozott lépéseket fognak tenni.

Devizák:

- Napközben újabb gyengülési hullám érte el a forintot, és napon belül négyhavi mélypontra került a hazai fizetőeszköz. A forint 304 felett érte el mélypontját, majd zárásra 301,3-ig korrigált vissza. A reggeli órákban ismét gyengülést láthatunk.

- Napon belül újabb mélypontra zuhant az EUR/USD 1,233-ig, de zárásra korrigált és 1,236-ig emelkedett vissza.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

Tegnap késő este tette közzé 2012. I. negyedéves gyorsjelentését az E-Star . A 810 ezer eurós veszteség kisebb, mint az általunk várt -1,5 millió euró. A Lengyelországban üzembe helyezett új gázerőmű miatt nőtt az áramértékesítés, melynek következtében 5 százalékkal nőtt az árbevétel. Az üzemi eredmény 36 százalékkal ugrott meg, köszönhetően a drasztikus költségcsökkentésnek, és a „yellow certificate”-ek értékesítésének (500 ezer euró). Az üzemi marzs az egy évvel korábbi 9,8 százalékról 12,8 százalékra nőtt. Ugyanakkor a magas hitelállományhoz kapcsolódó növekvő kamatkiadások, illetve a devizahitelek átértékelése miatt 2,9 millió eurós pénzügyi veszteséget könyvelt el a társaság. Magas volt az adó is (900 ezer euró). Az eredmény alapvetően jobb a vártnál, ami a hatékony kötlségcsökkentésnek és a lengyel fejlesztéseknek köszönhető. Árfolyamhatásra nem számítunk, mivel a befektetők elsősorban a finanszírozási kérdésekre figyelnek.

- A Moody’s Ba2-ről Ba3-ra minősítette le az OTP ukrán leánybankjának hrivnyában denominált hosszú lejáratú betéteit.

- A Magyar Telekom 2010-es közgyűlésének határozataival kapcsolatban folyó perben a Kúria helybenhagyta a kisrészvényes felperes keresetét elutasító jogerős ítéletet, így a per lezárult.

- A Magyar Telekom leányvállalata, a Vidanet megvásárolta a Csorna és Kapuvár környéki kábelszolgáltatói tevékenységet. A tevékenység éves bevétele 650 millió forint, EBITDA-ja pedig 275 millió forint.

- A PannErgy 2012. május 30-án 4.250 darab, 2012. május 31-én pedig 1.800 darab saját részvényt vásárolt. Az előbbi tranzakció átlagára 599, az utóbbié 597 forint. A tranzakciókat követően a társaság 3.351.002 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,92 százaléka.

- Az E-Star 50 darab E-Star határidős kontraktust vásárolt 2012. szeptemberi lejárattal 1.908 forintos áron.

Gazdasági hírek

- Az EKB két pontot továbbra sem talál megfelelőnek az új jegybanktörvényben: egyrészt, hogy a Monetáris Tanács tagjainak száma növelhető, másrészt, hogy kinevezhető egy harmadik alelnök. A magyar kormánynak a jövő hétfői szavazás előtt kellene benyújtani a módosításokat. A hír egyértelműen kedvezőtlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.