BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapkodják az állampapírt

Dinamikusan gyarapodik a háztartások állampapír-állománya, különösen az egyéves fix kamatozású papírt kedvelik a kisbefektetők. Részvényt is vásárol a lakosság, májusban viszont sokat bukott ezzel.

Töretlenül nő a lakosság állampapír-állománya: ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnap közzétett adataiból. Az MNB összegzése szerint májusban a háztartások több mint 36 milliárd forintnyi friss tőkét vittek az állampapírpiacra, így a hónap végén már 885,3 milliárd forintnyi állampapír volt az értékpapírszámláikon, ez több mint hároméves rekordot jelent. Az ÁKK június végi állapotokat jelző számaiból pedig azt lehet sejteni, hogy a hatodik hónapban valószínűleg még tovább gyarapodhattak ezek a megtakarítások, mivel a kifejezetten lakossági állampapírok (Prémium Magyar Államkötvény, Kamatozó Kincstárjegy, Kincstári Takarékjegy és Féléves Kincstárjegy) állománya több mint 40 milliárd forinttal 646,5 milliárd forintra nőtt. A lakossági állampapírok állománya egyébként utoljára öt éve volt ilyen magas.

A háztartások kedvence az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy, a 8 százalékos kamatot fizető értékpapír-állománya az év elején még alig haladta meg a 80 milliárd forintot, a fél év végén viszont már 200 milliárd fölé emelkedett. Júliusban további növekedésre lehet számítani, az ÁKK ugyanis heti rendszerességgel közli az értékpapír fogyását a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a közzétételek szerint pedig a múlt héten is csaknem 15 milliárd forintnyit vásároltak belőle a kisbefektetők. A bankbetétek másik konkurenciájaként emlegetett, évente 7,5 százalékos kamatot fizető Féléves Kincstárjegy már nem ilyen kapós, néhány százmillió forintnyit lehet belőle hetente eladni. Az inflációt követő kamatozású Prémium Magyar Államkötvények ennél jóval sikeresebbek, május végi állományuk meghaladta a 185 milliárd forintot, a Magyar Posta által értékesített Kincstári Takarékjegyek állománya is emelkedett az idén, az egy- és kétéves papíroké június végén megközelítette a 250 milliárd forintot.

A háztartások májusban többféle értékpapírból is bevásároltak, befektetési alapokba 11,6 milliárd, részvényekbe pedig 12,1 milliárd forintot fektettek, a jelzálogleveleikből és a banki kötvényeikből ezzel szemben eladtak egy keveset. Az értékpapírpiacra beáramló több mint 50 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás ellenére a háztartások értékpapír-állománya alig változott, a tőzsdék gyenge májusi teljesítménye miatt ugyanis az árfolyamokon sokat veszítettek. Különösen a hazai részvénypiac kisbefektetői jártak rosszul, ők az ötödik hónapban több mint 60 milliárd forintot buktak, ezzel a náluk lévő részvények állománya 330 milliárd forintra, több mint kétéves mélypontra került. Azóta persze a helyzet változhatott, hiszen május vége óta több mint ezer pontot emelkedett a BUX index. Az ötödik hónap végén egyébként az árfolyamok zuhanásához hozzájárulhatott az is, hogy a visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok egyéni számláin lévő részvényeket a vagyonkezelőknek hirtelen értékesíteniük kellett, mivel egy néhány nappal korábban kihirdetett törvénymódosítás szerint a visszalépő tagok vagyonát az állam részére csak állampapírban vagy pénzeszközben adhatják át a kasszák.

Az állam is nagyot bukott a tőzsdén

Az MNB adatai szerint a központi kormányzat értékpapír-állománya több mint 100 milliárd forinttal csökkent májusban, a hónap végén már a 900 milliárd forintot sem érte el. Az állam nem adott el sok értékpapírt az ötödik hónapban, a veszteség szinte kizárólag az értékpapírok átértékelődése miatt következett be. Különösen a hazai tőzsdén bukott nagyot az állam, több mint 95 milliárd forintot, a tulajdonában május végén így hozzávetőlegesen 650 milliárd forintnyi hazai részvény volt.

A központi kormányzat az idei első öt hónapban így értékpapír-befektetésein több mint 50 milliárd forintot bukott már. Januárban és februárban jól alakultak a piacok, az azóta eltelt időszakban azonban folyamatosan veszteséget kell elkönyvelnie. Az állam el is adogat egyébként a befektetéseiből, az idén februárban kezdte értékesíteni a nála lévő portfóliót, és május végéig mintegy 70 milliárd forintnyi értékpapírtól szabadult meg. Feltételezhető, hogy az eladások a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot is érintik, annak vagyona ugyanis áprilisban nagymértékben csökkent.

A központi kormányzat az idei első öt hónapban így értékpapír-befektetésein több mint 50 milliárd forintot bukott már. Januárban és februárban jól alakultak a piacok, az azóta eltelt időszakban azonban folyamatosan veszteséget kell elkönyvelnie. Az állam el is adogat egyébként a befektetéseiből, az idén februárban kezdte értékesíteni a nála lévő portfóliót, és május végéig mintegy 70 milliárd forintnyi értékpapírtól szabadult meg. Feltételezhető, hogy az eladások a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot is érintik, annak vagyona ugyanis áprilisban nagymértékben csökkent.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.