BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lett német pénzügyminisztere az eurózónának

A ma hajnalig tartó Ecofin ülésen nem érvényesült a német törekvés, hogy Wolfgang Schäuble lehessen az új elnöke az eurozóna pénzügyminisztereinek, így maradt a 7 éve elnöklő Jean-Claude Juncker a pozícióban – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (286,50 – 290,00): Kína kevesebb behozatalról, és több kivitelről számolt be júniusra nézve. A májusi számokhoz képest a kínai kereskedelem mindkét iránya zsugorodást mutat, de az import esetében a visszaesés mértéke jelentősnek mondható, 12,7 százalékos bővülés után 6,3 százalékosra csökkent a behozatal. Mindez nem tesz jót a kereskedői hangulatnak, mivel ez egyre növeli annak az esélyét, hogy globálisan tovább zsugorodhat a gazdasági növekedés.

Mindezek ellenére enyhe erősödéssel kezdi a forint a mai napot, 288,80-ról 288,00 felé vette a kereskedés az irányt. A gyenge kínai statisztikát felülírhatta a ma hajnalig tartó 9 órás Ecofin ülés, ahol döntöttek többek között a korábban már Spanyolországnak ítélt 100 milliárd eurós bankmentő csomag első részletének gyors utalásáról. Ma a 287 -290 közötti kereskedési sáv tűnik a legvalószínűbbnek, főleg, ha tartja magát az EUR/USD az 1,23 körüli szintnél.

EUR/USD (1,2240 – 1,2340): A ma hajnalig tartó Ecofin ülésen nem érvényesült a német törekvés, hogy Wolfgang Schäuble lehessen az új elnöke az eurozóna pénzügyminisztereinek, így maradt a 7 éve elnöklő Jean-Claude Juncker a pozícióban.

A miniszterek Spanyolországnak mentességet adtak a túlzott deficit csökkentésére 2014-ig. Az ibériaiak ezen kívül megkapják a bankmentő csomag első 30 milliárdos részét, amit az ESM nevezetű alapból fognak finanszírozni. 10 nap múlva ismét lesz Ecofin ülés, a fennmaradó pénzt a hispán bankok erősítésére majd ezen a konferencián fogják eldönteni. A spanyolokon kívül szó volt még a szlovénekről, akiknek a gondjait nem látták olyan égetőnek, hogy mentőcsomagot kapjanak, ugyanakkor Ciprust várhatóan ki kell segíteni, Írország pedig lehetőséget kapott, hogy a mentőcsomagjából az ír bankokat tőkével lássa el (spanyol mintára).

A bejelentett döntések mindegyike ismert volt, semmi meglepetést nem tartogattak. A nagy kérdésekben pedig semmitmondó volt az Ecofin értekezlet, nem léptek előre a közös költségvetés, az adósságválság leküzdésére tett erőfeszítések tekintetében. Az euróba vetett piaci bizalom ettől bizony nem fog helyreállni. Így az EUR/USD árfolyamában nem számíthatunk fordulatra, a kurzus 1,23 körül stagnál, míg a dollár / forint kereszt 234 környékén jár.

CHF/HUF (238,50 – 242,00): A tegnapi 241-es csúcs után 239,50 alá férkőzött a CHF/HUF árfolyama, miközben az EUR/CHF árfolyam 1,2010-nél oldalazik szokásához híven.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.