BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldásban a törökök

A török részvények voltak az első fél év sztárjai, de rövid távon korrekció jöhet az isztambuli piacon, ha emelkedni kezd a kőolaj ára. Ekkor a török helyett érdemes lehet az orosz piacon körülnézni lehetőségek iránt.

Az egyik legjobban teljesítő részvénypiac az első fél évben a török tőzsde volt. A lapunk által összegyűjtött adatok szerint az isztambuli tőzsde idei teljesítménye a világ részvénypiacai között dobogóesélyes lehet, hiszen év eleje óta több mint 20 százalékot emelkedett. Az első negyedév még nem volt igazán kiemelkedő a törököknél, a piacuk a többi feltörekvő országéval párhuzamosan mozgott, a második negyedévben azonban több tényező is támogatta a kis-ázsiai ország részvénypiacát – mondja Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az egyik legfontosabb ezek közül a kőolaj árának csökkenése volt. A fekete aranyból Törökország folyamatosan behozatalra szorul, így sokat nyert azzal, hogy a márciusban még hordónként 100 dollár fölötti ár 80 dollár környékére esett vissza. Emellett a makrogazdasági mutatók is kedvezően alakultak az országban – magyarázza Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-vezetője. Törökország folyó fizetési mérlege javult, a GDP-vel kapcsolatos várakozásokat felfelé módosították, a Moody’s pedig felminősítette az ország államadósságát úgy, hogy az már csak egyetlen fokozatra van a befektetési kategóriától. Az infláció is csökkent az országban, ami kamatcsökkentést hozhat – teszi hozzá Honics István. Az állampapíroknál is komoly hozamcsökkenés következett be az idén, az év eleji 11 százalék fölötti kötvényhozamok mostanra 7,8 százalékosra mérséklődtek.

Ezzel a bankok is jól jártak, a török hitelintézetek ugyanis rengeteg hazai állampapírt tartanak. A török tőzsdét pedig a bankszektor uralja, a piac kapitalizációjának nagyjából a felét a pénzügyi intézmények részvényei adják, és ez az ágazat az első negyedévben túlteljesítette a várakozásokat. „Az idén a korábbinál rosszabb eredményt és kisebb hitelbővülést vártak, az első három hónap eredményei viszont profitnövekedésről tanúskodnak, sőt a nettó kamatmarzs is nőtt a bankoknál” – mondja Loncsák András.

Hiába alakult viszont kiválóan az elmúlt néhány hónap az isztambuli piacon, a szakemberek már korántsem ennyire biztosak abban, hogy a folyamat a közeljövőben is folytatódni fog. A kőolaj ára ugyanis ismét emelkedni kezdett, és a további drágulás vagy akár a szinten maradás is korrekciót hozhat rövid távon a törökországi piacon.

„Aki arra számít, hogy a kőolaj nem drágul tovább, annak érdemes befektetni ezen a piacon, aki viszont úgy gondolja, hogy kilábalás következik a világgazdasági válságból, és emelkedni kezd a kőolaj ára, annak tanácsos más részvénypiacokat választani” – javasolja Honics István. Kockázatokat jelent még a közeljövőre nézve, ha a folyó fizetési mérleg romlik az országban, vagy növekedni kezd az infláció, ezért Loncsák András is óvatosságot javasol. Hosszabb távon viszont mindenképpen a törökök malmára hajthatja a vizet, hogy a fejlett világban alacsonyak a kamatok, így a magasabb hozamokra vágyó befektetők a stabil feltörekvő piaci eszközöket kereshetik majd, köztük a török értékpapírokat is.

Török helyett orosz piac?

Bár nagyon jól tartja magát a török tőzsde, az árazás már nem különösebben alacsony e piacon – állítja Honics István és Loncsák András is, akik saját alapkezelőjüknél törökországi részvénypiacon befektető alapokat is kezelnek. Az OTP-nél ma a török részvényalap jelenleg semleges súllyal szerepel az intézményi, például nyugdíjpénztári portfóliókban. Az év eddigi részében mindenesetre a két alapkezelő török részvényalapjai jól teljesítettek, mindkét alap több mint 17 százalékot szedett magára az első fél évben.

Honics István szerint az orosz piac sokkal jobb lehet most értékeltség szempontjából.

Az orosz tőzsdére egyébként ellentétes hatással van a kőolaj árának alakulása, mint a törökre. Mivel a moszkvai piacon forgó cégek körében az energetikai szektor és az olajcégek felülreprezentáltak, rájuk éppen a fekete arany árának emelkedése hat kedvezően. (Sőt a kőolaj drágulása az egész ország makrogazdaságára pozitív hatással van.) Az oroszországi részvényalapok árfolyama az év első felében esett, de ez a trend megfordulhat, ha drágul a kőolaj.

Honics István szerint az orosz piac sokkal jobb lehet most értékeltség szempontjából.

Az orosz tőzsdére egyébként ellentétes hatással van a kőolaj árának alakulása, mint a törökre. Mivel a moszkvai piacon forgó cégek körében az energetikai szektor és az olajcégek felülreprezentáltak, rájuk éppen a fekete arany árának emelkedése hat kedvezően. (Sőt a kőolaj drágulása az egész ország makrogazdaságára pozitív hatással van.) Az oroszországi részvényalapok árfolyama az év első felében esett, de ez a trend megfordulhat, ha drágul a kőolaj.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.