BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly kevesebb osztalékot fizettek a brókercégek

A befektetési vállalkozások aktivitásának tendenciái a májusi adatok alapján érdemben nem módosultak: továbbra is csökken a mérlegfőösszeg, és jellemző a devizaeszközök és -források javára történő, trendszerű elmozdulás – írja a pénzügyi felügyelet tegnap publikált gyorsjelentésében. Eközben folytatódott a kezelt értékpapír-állomány trendszerű növekedése, szintén a deviza-értékpapírok térnyerése mellett.

Az auditált mutatók szerint a befektetési vállalkozások szektorszinten továbbra is számottevő, de a megelőző évinél alacsonyabb jövedelmezőség mellett működtek 2011-ben. Az auditált számok a szektor szintjén minimálisan térnek el az előzetes adatoktól. Érdemi eltérés az osztalékok tekintetében látható: a vállalkozások a korábbi gyakorlatnak megfelelően rendkívül magas (95 százalékos) osztalékhányadról döntöttek, de a tavalyihoz képest mintegy 34 százalékkal kisebb osztalékot fizettek ki. A tőkearányos osztalékjövedelem a 2010-es 27 százalékosról 2011-re 20 százalékosra csökkent.

Idén májusban a befektetési vállalkozások mérlegfőösszege 2,5 százalékkal csökkent, eszközoldalon a követelésállomány, forrásoldalon a rövid lejáratú kötelezettségek csökkenése miatt. Az összes eszközön belül a devizaeszközök és -források aránya áprilist követően májusban is csökkent ugyan, de ez sem tudta megtörni a 12 havi gördülő trend alapján jellemző emelkedő tendenciát. Az eltolódás összefüggésben lehet a megfelelő befektetési célt biztosító hazai eszközök korlátozott mennyiségével és a forinttal kapcsolatos aggodalmakkal.

A piaci értéken jelentett idegen tulajdonú értékpapír-állomány májusban, az előző két hónapban látott 3-3 százalékos növekedés után 3 százalékkal csökkent. A változást szinte kizárólag a forintértékpapírok állományának csökkenése magyarázta, amit a deviza-értékpapírok állományának növekedése csak részlegesen tudott ellensúlyozni.

H. B.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.