BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A medvék hatalmas lármába kezdtek

Jól elromlott a hangulat. Míg a DAX tegnap a 20 napos mozgóátlagot tesztelte, addig a BUX már a 30 napos mozgóátlag alatt jár, írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Ahogy estünk egy kicsit a medvék azonnal hatalmas lármába kezdtek el. Ilyen címet láttunk ma reggel a Yahoo-n. „Marc Faber: Odds of Global Recession Are 100 százalék”. Azaz tuti, hogy globális recesszió lesz. Ne legyen senkinek kételye efelől. Szóval a medvék azonnal szimatot fogtak és jó PR érzékkel rendesen, paráztatják a publikumot.

Ugyanakkor az is igaz, hogy korrekciós periódus elején vagyunk, amely valószínűleg izgalmasan fog lezajlani. A paráztatott publikum nagy esést vár, míg a helyzet az, hogy a részvények a sok emelkedést követően is nagyon olcsók. Vagyis könnyen elfordulhat az, hogy úgy zajlik le ez a korrekció, hogy valójában egy szélesebb sávozás következik be. Volt már rá példa. Ma viszont további csökkenésre számítunk.

USA, Európa:

- Zárásig tartott a rossz hangulat a tengerentúli piacokon, a vezető indexek a negatív oldalon fejezték be a kereskedést, miután enyhültek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos várakozások (Dow -0,9 százalék, Nasdaq -0,7 százalék, S&P500 -0,8 százalék).

- Az összes szektor mínuszban zárta a kereskedést, a legrosszabbul az alapanyagok (-1,7 százalék) és az közszolgáltatás (-1,1 százalék) teljesített.

- A makroadatok vegyesen alakultak az USA-ban. 372 ezer új lakást értékesítettek évesítve júniusban, ami 13 ezerrel több az előző havinál, és 7 ezerrel haladja meg az elemzői konszenzust. A friss munkanélküli segélykérelmek 372 ezerre nőttek a várt 365 ezer helyett, az előző heti 366 ezerről.

- Charles Evans Fed elnök megerősítette, a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat, miközben James Bullard St. Louis-i Fed elnök arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az amerikai gazdaság állapota javult, ezért a kamatdöntő ülés tegnap publikált jegyzőkönyvében írtak mát nem állják meg a helyüket. A jegybankárok között tehát nincsen egyetértés.

- A hírek szerint Spanyolország mentőcsomagról tárgyal az EU vezetőivel.

- Angela Merkel és Francois Hollande tegnap Berlinben találkoztak, ahol megerősítették, hogy Görögországnak az eurozónában kell maradnia. Szamarasz görög kormányfő ma Berlinben, holnap pedig Párizsban folytat tárgyalásokat.

- A Hewlett Packard vegyes eredményét nem díjazták a befektetők, a papír árfolyama több mint 8 százalékkal éves minimumra esett tegnap.

Olaj, arany:

- Minden tényező az arany árfolyamának emelkedésére játszik, amelynek eredményeként a tegnapi kereskedés során az árfolyam az unciánkénti 1.654 dollárról 1.670 dollárra emelkedett és ezzel egy ellenállási szintre érkezett az arany árfolyama, amelyről a ma reggeli órákban visszapattanni látszik. Az arany árfolyamának emelkedését fundamentális oldalról három fő tényező befolyásolja, a gyengülő dollár, a gyenge reálgazdasági adatok és a QE3-ról szóló spekuláció.

- Az olaj tegnapelőtt ugyan a 200 napos mozgóátlag fölé került, de a vártnál rosszabb munkanélküliségi adatok következtében a tegnapi nap során vissza is tért a mozgóátlag alá. Mitt Romney amerikai elnökjelölt bejelentette, hogy a keleti-parton engedélyezné új olajfúrótornyok létesítését, annak érdekében, hogy az USA csökkentse a külfölddel szembeni kőolajfüggőségét. A technikai kép alapján továbbra is egy emelkedő trendcsatornában halad az olaj árfolyama, de mindenképpen kedvezőtlen, hogy visszaesett az árfolyam a 200 napos mozgóátlag alá.

Devizák:

- Az EUR/USD árfolyama tovább emelkedett a tegnapi kereskedés során. A nyitó 1,2529-es árfolyamról 1,2564-ig gyengült a dollár a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adat következtében. Miközben Európából a várakozásoknak megfelelő adatokról számoltak be, ugyanis a vártnak megfelelő mértékben nőtt Németország GDP-je és az ipari beszerzési indexek is összességében a várakozások szerint (termelő vállalatok esetében várt fölött, szolgáltatóknál várt alatt) alakultak, mind Németországban, mind pedig az EU egészében.

- A forint az euróval szemben a tegnapi nap során 277,06-ról 277,56-ra gyengült, miközben a tegnapi kötvénykibocsátás során hozamcsökkenés volt tapasztalható. Például a leghosszabb, 15 éves futamidejű államkötvények esetében 7,34 százalékos hozam alakult ki a legutóbbi 7,92 százalékkal szemben.

- Vegyes képet mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

Távol-Kelet:

- A tegnapi rossz hangulatban, amelyet még a vegyes amerikai adatok is tetőztek lefelé fordultak az indexek és ez az irány volt ma reggel is meghatározó az ázsiai piacokon is. A Nikkei 1,27 százalékot, a Hang Seng 1,19 százalékot, míg a Shanghai index 0,72 százalékot csökkent.

- Dél-Koreában döntött a bíróság a Samsung és az Apple közötti perben. A döntés értelmében a vállalatok kölcsönösen megsértették egymás szabadalmait, ezért mindkét gyártó néhány termékének a forgalmazását betiltották Dél-Koreában. A döntés nem érinti a legújabb modelleket, ugyanis ott nem állapítottak meg szabadalomsértést.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben

Vállalati hírek

- Az Egyesült Államok Szövetségi Fellebbviteli Bírósága a “Holocaust Victims of Bank Theft” felperesek által – más alperesek mellett – az OTP alperes ellen indított perben helyt adott az OTP kérelmének és utasította az első fokú szövetségi bíróságot arra, hogy a pert szüntesse meg az OTP-vel szemben, mert a bíróság nem rendelkezik hatáskörrel. Az OTP álláspontja továbbra is az, hogy a kereseti követelés vele szemben teljes mértékben megalapozatlan.

- A Total által kibocsátott kötvények kilátását az eddigi stabilról negatívra rontotta le a Moody’s. A lépés 30,8 milliárd értékű, AA1 besorolású kötvényt érint.

- A Banco Bilbao brazíliai leányvállalata megkapta az S&P minősítését a kibocsátásra tervezett kötvényeire. A 10 éves lejáratú, dollárban denominált, 400-500 millió dollár közötti keretösszegű kibocsátani kívánt kötvények besorolása BBB lett.

- Összesen 22 vállalat, köztük a Nokia is szövetséget kötött alacsony költségű, kis energiafelhasználású beltéri helymeghatározók létrehozására. Az újonnan előállított berendezést főleg okos telefonokba építenek be és olyan esetekben lehetne alkalmazása hasznos, amikor az épületen belüli pontos helymeghatározásra van szükség, például segítheti az eligazodást a bevásárlóközponton belül.

- A BMW könnyen mobilizálható bemutatótermet mutatott be Indiában. Ezt az új bemutatótermet olyan városokba fogják elvinni, ahol üzlet megnyitását tervezi a vállalat, vagyis a mostani lépés tekinthető akár piackutatásnak is. Közvetlen árfolyamhatással nem számolunk, de az indiai értékesítések felfutása pozitívan hathatna a BMW értékesítéseire és nyereségére is.

- A Lufthansa dolgozói eldöntötték a sztrájk időpontját. Amennyiben augusztus 28.-ig (jövő hét kedd) nem sikerül megegyezniük a légitársaság vezetőségével, akkor nyíltvégű sztrájkba kezdenek. Az első féléves eredményeket alapul véve naponta 272 ezer Lufthansa utast érinthet kellemetlenül a sztrájk.

- A Dahlman Rose befektetési bank vételről tartásra minősítette vissza az ArcelorMittal részvényeinek a besorolását.

- Az ArcelorMittal meghosszabbította fél évvel a Dél-Afrikai Kumba Iron Ore Company-val a vasércszállítási szerződését az év végéig. Az elkövetkező hat hónapban 1,5 millió tonna vasércet szállít le az afrikai cég az ArcelorMittal-nak. A Hírnek nincs jelentős hatása.

- A Deutsche Bank részvényeinek besorolását eladásra minősítette vissza a Hamburger Sparkasse.

- A Marquard & Bahls és a Linde közös vállalkozást hozott létre a hajók folyékony gázzal történő ellátására.

- Az E-ON újraindítja Oskarshamn-3 nevű atomerőművét Svédországban, melyet karbantartásra július 5.-én állítottak le a karbantartási munkák elvégzésének idejére.

- Az E-ON 2020-ig nem tervezi gáz vagy széntüzelésű erőművek építést Európában, mivel túlkapacitást lehet látni. Mondta az E-ON szóvivője.

- Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Kelet- és Dél-Európa, Oroszország és Törökország már más tészta. Azt mi tesszük hozzá, hogy a mi régiónkban továbbra is inkább áramhiányos a környezet, ami miatt magasabbak az árak. A hírnek nincs jelentős árfolyamhatása.

- Az EOH megvásárolta a Siemens dél-afrikai számítástechnikai eszközökkel foglalkozó leányvállalatát. A tranzakcióról mindössze annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a vállalat a felvásárlást belső forrásokból finanszírozta.

- A Hamburger Sparkasse vételről tartásra minősítette le a BNP Paribas részvényeit.

- Banco Santander szeptember 25-én dobná piacra a 25 százalékát a mexikói egységének. 6 százaléknyi részvényt adna el Mexikóban és 18,7 százaléknyi részvényt New Yorkban. A várható bevétel 3 és 4 milliárd dollár között lehet. Különben a teljes eszköz alapján ez a harmadik legnagyobb bank Mexikóban. Ezzel a lépéssel a Banco Santander tovább javítja tőkehelyzetét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.