BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál gyengébb eredményről számolt be a Commerzbank

A Commerzbank 275 millió eurós második negyedéves nyereségről adott jelentést, amely jócskán elmarad a Reuters 388 milliós elemzői konszenzusától – adta hírül tegnap a hírügynökség. A bank második negyedéves profitja ugyan éves alapon a többszörösére nőtt, ez azonban inkább az alacsony bázissal magyarázható, és az elmúlt negyedévekben a működési feltételek romlásával szembesült a bankcsoport. A nettó kamatbevétel több mint egynegyedével, a díj- és jutalékbevétel pedig 18 százalékkal esett vissza egy év alatt. A hitelezési céltartalékok is kedvezőtlenül alakultak, hisz a negyedév során 45 százalékkal többet kellett képeznie a hitelintézetnek, mint egy évvel korábban.

Az itthoni piacon is érdekelt Commerzbank első féléves eredménye 644 millió euró volt, mely 36 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Németország második legnagyobb hitelezője még ennél is kevesebb profitra számít a következő fél évben, ahogyan a piaci környezet rosszabbodik. Stephan Engels, a bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese közölte: „Nem számítunk rá, hogy a makrogazdasági és a piaci helyzet stabilizálódna 2012 második felére, ezért a működési eredményünk továbbra is nyomás alatt marad.” A bank úgy nyilatkozott, hogy november 8-ra bemutatja új stratégiáját, amely a lakossági üzletág visszaállítása mellett a toxikus és nem stratégiai jellegű eszközök folyamatos leépítésére fókuszál majd.

A Commerzbank ugyanakkor gyorsjelentésében azt is jelezte, hogy elérte, sőt túl is teljesítette azon célját, hogy megerősítse tőkehelyzetét: ennek azért nagy a jelentősége, mert ez az a pont, ami miatt a befektetők óvatosan viszonyultak a részvényhez.

A nem túl szép kilátásokkal ugyanakkor a második számú németországi bank nincs egyedül, hiszen az európai adósságválság és a kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatása több nagy bankcsoport gyorsjelentésében is tükröződött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.