BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a német Ifo index okozott kisebb riadalmat a piacon

Rendkívül csekély érdeklődés mellett zajlott a tegnapi kereskedés, a hazai piac forgalma alig haladta meg az 1 milliárd forintot, ami sokéves mélypontnak számít, írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Ahogy a nap elején várni lehetett oldalazásba fulladt a mozgás, de a nemzetközi vizeken sem volt érdekfeszítő a kereskedés. Egyedül a német Ifo index várt alatti értéke okozott kisebb riadalmat a piacon, de értékelhető árfolyam reakció nem volt, a befektetők továbbra is a pénteki Jackson Hole-i konferenciára készülnek.

Ma már több fontos adatot is publikálnak a tengerentúlon, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy folytatódhat a nyárias hangulat, alacsony forgalom mellett. Igazából a pihenő ráfért már a piacokra, ha körülnézünk, akkor a tengerentúlon a csúcsok közelében vannak az indexek, de például a német index sincs sokkal a lokális maximuma alatt. Fontos, hogy az indexek viselkedése továbbra sem romlott el, így az emelkedő trendbe bőven belefér a mostani oldalazás.

USA, Európa:

- Lényegében oldalaztak a hét első kereskedési napján a tengerentúli piacok. Fontos makroadat nem borzolta a kedélyeket, és a gyorsjelentési szezon is véget ért, így a kereskedés hangulatalapú volt. Az indexek a nap eleji kisebb hegymenetet követően záráshoz közeledve lefelé csorogtak (Dow -0,25 százalék, Nasdaq 0,11 százalék, S&P500 -0,05 százalék).

- Ahogy tegnap is írtuk a befektetők kivárnak, és a pénteki Jackson Hole-i konferenciára fókuszálnak.

- Jól teljesített tegnap a technológia (0,2 százalék) és a közszolgáltatás (0,2 százalék), a legnagyobb mínuszban az alapanyagok (-0,7 százalék) és a távközlés (-0,5 százalék) zárt. A szabadalmi pert nyert Apple árfolyama közel 2 százalékot erősödött tegnap.

- Ma már több fontos adatot is publikálnak a tengerentúlon, S&P/CaseShiller házár index (június), Conference Board fogyasztói bizalmi index (augusztus), Richmond-i Fed index (augusztus) értékeit láthatjuk meg délután.

Olaj, arany:

- Az Isaac névre keresztelt egyes erősségű hurrikán kezdi megközelíteni a Mexikói öblöt, azonban egy ekkora erősségű vihar még nem okoz problémát az olajfúró tornyoknak. Ugyanez azonban már nem mondható el a finomítókról, melyek esetében szükség lehet azok leállítására, ami átmenetileg csökkentené az olaj iránti keresletet. Összességében az olaj árfolyama 96,67-ről 95,47-ig csökkent.

- Az arany árfolyama 1670,4-ről 1664,1 dollárra változott.

Devizák:

- Az EUR/USD piacon minimális árfolyam elmozdulás volt csak tapasztalható. A nyitó 1,2500-ás érték mindössze 1,2499-re változott. A tengerentúlról nem érkezett iránymutatásul szolgáló makroadat és Európában sem bővelkedhettünk benne, mindössze a német IFO index került publikálásra, itt a várakozásokat közelítő eredményeket láthattunk.

- A forint piacán sem lehettünk nagy izgalmak szemtanúi. Érdemi új információ hiányában a forint minimális elmozdulást felmutatva 278,13-ról 278,43-ig gyengült. Ma viszont már kamatdöntés lesz és publikálják a munkanélküliek arányát is, melyek megmozgathatják a forint piacát.

Távol-Kelet:

- A meghatározó távol-keleti indexek vegyes képet mutattak ma reggel. A Hang Seng 0,17 százalékkal, míg a Shanghai index 1,23 százalékkal emelkedett. Az emelkedés alól kivételt jelentett a japán Nikkei, amely 0,61 százalékot veszített értékéből, miután a japán kormány csökkentette a gazdasági előrejelzéseket.

- A nap vesztesei a japán energiaszolgáltatók voltak, melyek közül több is 5 százaléknál többet veszített értékéből, miután a japán kormány kijelentette, hogy továbbra is lát kockázatokat az elektromos áram ellátása terén.

Határidős piacok: - A negatív oldalon tartózkodnak a határidős piacok

Vállalati hírek

- Az OTP Bank augusztus 24-én 999 darab törzsrészvényt értékesített a Bankcsoport Javadalmazási Politikája keretében, így az OTP saját tulajdonában lévő törzsrészvények állománya 4.411.189 darabra változott. A saját részvény állomány mindösszesen 1,58 százalék.

- Mexikóban a második negyedévben 14,8%-kal nőtt a telekommunikációs szektor az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elsősorban a mobiltelefonok és az internet előfizetés bővülésének köszönhető. A szektor bővülése kedvezően hathat a Telefonicára.

- A Siemens a szélenergiával működő erőművek iránt megnyilvánuló gyenge kereslet miatt 2016-ra az üzletág teljes átszervezését tervezi és 500 fő elbocsátásáról is döntés született. A hír annak fényében meglepő, hogy a Németországban leállítani szándékozott atomerőműveket éppen megújuló energiaforrásokkal, így többek között szélerőművekkel tervezik kiváltani.

- Szintén a Siemenshez kötődő hír, beperelte a Franciaországban található Lille városát, miután nem a német vállalat nyerte a 266 millió eurós megrendelést, hanem a francia Alstom.

- A Daimler sportautóinak a gyártását is a fejlődő országokba helyezné át. Ráadásul a javaslatot nem az alacsonyabb munkabérköltségekkel indokolták, hanem, hogy képesek legyenek megfelelni a megnövekedett helyi keresletnek. Ráadásul az alkatrészek kedvezőbb import vám alá esnek a fejlődő országok többségében, mint a már összeszerelt, kész gépjárművek, így a termelés átstrukturálása adóoptimalizálást is eredményez. Ezen kívül a M és GL modellek gyártását is Indiába helyezi át a német gyártó.

- A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes Citan (áruszállító kisteherautó) forgalmazása szeptember 1-én kezdődik meg.

- A BNP Paribas a héten nyilvánosságra hozhatja az egyiptomi üzletágára beérkezett ajánlatok közül a nyerteset. A becsült ár 400 millió dollár.

- A ThyssenKrupp továbbra is szeretné eladni amerikai és brazil érdekeltségeit is. A vállalat vezérigazgatója mostani nyilatkozatában annyival egészítette ki az eddigi információkat, hogy legalább a könyv szerinti értékhez szeretnének hozzájutni az adásvétel során. Ez körülbelül 7 milliárd eurót, vagyis 8,8 milliárd dollárt jelent.

Gazdasági hírek

- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A piac nem számít változtatásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.