BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A spanyol hírek hoztak élénkülést a magyar piacra

A befektetők számára a spanyol kormány elkötelezettségén kívül (ami a jövő évi deficit 3 százalék alatt tartására vonatkozik) fontos momentum volt, hogy a bejelentett 40 milliárd eurós kiigazítás elsősorban a kiadási oldalra koncentrál és kevésbé alapoz adóemelésekre – írják a CIB elemzői.

A költségvetés működése érdekében ugyanakkor igénybe veszik a nyugdíjtartalékok egy részét is (3 milliárd euró). A bejelentések nyomán  (részben már előtte is megindult piaci mozgások révén) újra 6 százalék alá került a 10 éves spanyol hozam és 400  bázispont alá korrigált vissza az 5 éves CDS-szpred is.

Az EMU többi adósságválsággal sújtott országában  szintén pozitív korrekció bontakozott ki az állampapírpiacokon, míg a német hozamok alig változtak. A  részvénypiacok többségében enyhe pozitív teljesítményt nyújtottak, de még az egyik legjobban teljesítő S&P 500  változása sem érte el az 1 százalékot. 

Hazánkban is a spanyol hírek hozták meg az élénkebb piaci mozgást: a 285-ös euró/forint szint körül ingadozó forint este vett lendületet az euró elmozdulásával párhuzamosan. Az árfolyam a 284-es szint alá is  bemozdult és e körül várhatja a pénteki kezdést is. Ma hazai és tengerentúli adatok egyaránt fontosak  lehetnek, de az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kommentárok sem kerülnek le a napirendről. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.