BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci jegybank lazíthat a frank szűkre szabott satuján

Az SNB mintha lazítana az EUR/CHF árfolyamának szűkre szabott „satuján”, az eddig hónapok óta 1,2010 – 1,2020 környékén stagnáló árfolyam kilépett ebből a stagnálásból – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (280,00 – 290,00): Tegnap az EKB által bejelentett akcióterv erősítette a régió devizáit, a forintot kivéve. A zloty napon belül 1,6, míg a korona 1 százalékot tudott erősödni Mario Draghi sajtótájékoztatója után, ezzel szemben volt olyan időszak, hogy a forint az euróhoz képest 2 százalék feletti gyengülést produkált.

Orbán Viktor nyilatkozata az IMF feltételeinek visszautasításáról 289 fölé vitte az árfolyamot csütörtök délutánra. Az alternatív, keleti országokból történő finanszírozás egyelőre nem tűnik járható útnak, így szükség van az IMF szerződésre, de a jelek szerint nem „ilyen” feltételekkel. Csakhogy a konkrét feltételek nem igazán ismertek. Feltehetőleg az történhetett, hogy a Nemzetközi Valutaalap korábban felsorolt egy tucatnyi tételt, és ebből kellene a kormánynak egy olyan megszorítást összegyúrni, ami számára a legkedvezőbb, nem pedig az összes felsorolt javaslatot egyidejűleg alkalmazni. Mindenesetre kíváncsian várjuk az alternatív tárgyalási javaslatot a második körös egyeztetésen.

A KSH által közzétett második negyedéves végleges GDP rosszabb lett az előzetes kalkulációnál, 1,2 helyett 1,3 százalékkal esett ebben a periódusban Magyarország GDP-je.

EUR/USD (1,2450 – 1,2750): Az történt, amire a piaci szereplők döntő többsége számított, az EKB korlátlan kötvényvásárlási programot jelentett be. Az alapkamat viszont nem csökkent, maradt 0,75 százalékon. Csökkent viszont az eurózóna GDP prognózisa a jövőre nézve, ezzel párhuzamosan az infláció alakulása emelkedést mutat az előzetes számítások szerint. Mindezek hatásaként eleinte gyengült az euró a dollárral szemben, de az árfolyam végül nem esett az 1,2560-as szint alá a bankközi piacon, sőt mára a kurzus 1,2680 felett is járt már.

A kötvényvásárlási program bejelentése jótékony hatással volt a hozamszintekre is, a 10 éves spanyol kötvényhozam 6 százalék alá esett, amire május 25-e óta nem volt példa. A kereskedők Európa után ma az Egyesült Államokra figyelnek, ma teszik közzé az augusztusi NFP számokat, amiből következtetni lehet majd, hogy mennyire lehet aktuális a QE3-as program bevezetése.

CHF/HUF (234,50 – 238,70): Az SNB mintha lazítana az EUR / CHF árfolyamának szűkre szabott „satuján”, az eddig hónapok óta 1,2010 – 1,2020 környékén stagnáló árfolyam kilépett ebből a stagnálásból. Ma reggelre 1,2120 felett is járt a kurzus, és ezzel a CHF/HUF árfolyama 237,50 – 238 közé ékelődött be. Az EKB intézkedései nyugtatólag hatottak, ami bátrabbá teheti az SNB-t is. Ezzel párhuzamosan szükség lehet a gyengébb frankra is, mivel a legutóbbi adatok alapján a defáció erősödik, és a GDP alakulása is jóval elmaradt a várakozásoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.