BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre örülnek a piacok a Draghi-tervnek

Általában pozitív fogadtatásban részesült Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének tegnapi bejelentése, mely szerint a jegybank kérés esetén felújítja államkötvény-vásárlási programját az olasz és a spanyol hozamok csökkentése, és így ezen országok adósságpályájának fenntarthatósága érdekében. Mind a tengerentúli, mind az európai tőzsdék kilőttek, és az euró is erősödött a dollárral szemben. Elemzők eközben arra figyelmeztettek: az intervenció csak rövid távon jelent megoldást, hosszú távon viszont önmagában nem oldja meg az adósságproblémát.

Az EKB egytől hároméves lejáratú államkötvényeket vásárol majd, cserébe viszont elvárja, hogy a segítségben részesülő országok gazdasági reformokat hajtsanak végre. Az euróövezeti jegybank beavatkozása elvileg korlátlan mértékű, és sterilizált. Dra­ghiék egyúttal 0,75 százalékon tartották az alapkamatot, és mínusz 0,1 százalékról mínusz 0,4 százalékra rontották az eurózóna idei növekedési kilátását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.