BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megy az alapoknak

Augusztusban is vonzották a tőkét a befektetési alapok, sőt ebben a hónapban már számottevő hozam is keletkezett a konstrukciókon. A befektetők igyekeztek kihasználni a forint erősödését, emellett az abszolút hozamú alapokat is keresték, amelyek igen szép hozamot értek el a hónapban.

Ismét népszerűvé váltak a befektetési alapok – ez derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) frissen publikált adataiból. A hazai alapok vagyona augusztus végén újra meghaladta a 3200 milliárd forintot, e fölött a lélektani határ fölött utoljára tavaly decemberben állt az állomány. Ennek egyik oka, hogy az értékesítési eredmények pozitívan alakultak az elmúlt hónapokban. Augusztusban csaknem 22,5 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak a konstrukciók, emellett a hozamok is rásegítettek a vagyon növekedésére mintegy 26 milliárd forinttal.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként már március óta áramlik friss pénz az alapokba, az értékesítés azonban csak a nyár folyamán élénkült meg. A hozamok terén viszont a konstrukciók nem kényeztették el a befektetőket, komolyabb nyereség csak januárban és februárban volt az alapokon, vagyis az augusztus hónap kellemes meglepetéssel szolgálhatott az értékpapírok tulajdonosainak.

Az alacsony kockázatú, a lakossági befektetők körében igen kedvelt pénzpiaci alapok vagyona csaknem 23 milliárd forinttal gyarapodott a nyolcadik hónapban, ennek nagy részét a friss tőke adta, de a hozamok is hozzájárultak csaknem 6 milliárd forinttal a növekedéshez. Az adatok alapján úgy tűnik, a befektetők igyekeztek kihasználni a forint erősödését az euróval szemben, miközben ugyanis a forintlikviditási alapok tetemes vagyont veszítettek, az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok mintegy 36 milliárd forintnyi tőkét gyűjtöttek.

Augusztusban az egyik legtöbbet hozó befektetésnek a kötvényalapok bizonyultak, ezek azonban viszonylag szerény mennyiségű tőkét vonzottak, sőt a kifejezetten magas hozamot elért hosszú kötvényalapokból még vontak is ki tőkét a befektetők. Az állampapírhozamok ereszkedése mindennek ellenére oda vezetett, hogy a nyolcadik hónap végén a kötvényalapok összesített vagyona megközelítette a 340 milliárd forintot, amire utoljára tavaly októberben volt példa.

A részvényalapokból is kifelé áramlott a tőke augusztusban annak ellenére, hogy ezek a befektetések is szép hozamot értek el a hónapban. A legtöbbet a kelet-közép-európai piacon befektető konstrukciókon lehetett nyerni, ezek átlagosan csaknem 5 százalékos hozamot produkáltak egyetlen hónap alatt. A hazai részvényalapok teljesítménye ettől jócskán elmaradt, vagyonnal súlyozva az 1 százalékot sem érte el a hónapban.

Az idei év nagy kedvenceiben sem kellett csalódniuk az ügyfeleknek, az abszolút hozamú alapok érték el ugyanis augusztusban a legmagasabb hozamot a különböző alapkategóriák körében. A portfóliómenedzserek elképzeléseinek szabad kezet adó konstrukciók átlagosan csaknem 4 százalékos hozamot értek el 31 nap leforgása alatt, és friss tőkét is vonzottak csaknem 4 milliárd forint értékben. Nem meglepő, hogy a hónap végén újabb történelmi csúcsra került a vagyonuk, csaknem 175 milliárd forint van már ezekben a főleg privátbanki ügyfeleknek kínált alapokban.

Átalakul egy ingatlanalap

Szeptember 27-ig nyilatkozhatnak a befektetők, ha a hozamgarancia mellett ki szeretnének szállni az Európa Ingatlanalapból. Aki így dönt, az aktuális árfolyamon, de legkevesebb 1,2742 forinton válthatja vissza befektetési jegyeit. Az Európa Befektetési Alapkezelő jelenleg zárt végű ingatlanalapja október 8-tól ismét nyílt végűvé válik, ekkortól viszont a tőke- és hozamgarancia többé nem vonatkozik a befektetési jegyekre.

Az Európa Ingatlanalap 2009 áprilisában alakult át zárt végűvé azt követően, hogy előtte mintegy öt hónappal a pénzügyi felügyelet felfüggesztette az összes hazai ingatlanalapot a drasztikus tőkekivonások miatt, ami likviditási problémákhoz vezetett több hazai ingatlanalapnál.

Az ingatlanalapban maradó befektetőknek a továbbiakban is fel kell készülniük a likviditási kockázatokra. Ha az alapokból egyszerre sokan akarnak kiszállni, az az ingatlanok kényszerértékesítéséhez vezethet, és kritikus helyzetben

akár két évre is fel lehet függeszteni a befektetési jegyek kereske­dését.

Az Európa Ingatlanalap 2009 áprilisában alakult át zárt végűvé azt követően, hogy előtte mintegy öt hónappal a pénzügyi felügyelet felfüggesztette az összes hazai ingatlanalapot a drasztikus tőkekivonások miatt, ami likviditási problémákhoz vezetett több hazai ingatlanalapnál.

Az ingatlanalapban maradó befektetőknek a továbbiakban is fel kell készülniük a likviditási kockázatokra. Ha az alapokból egyszerre sokan akarnak kiszállni, az az ingatlanok kényszerértékesítéséhez vezethet, és kritikus helyzetben

akár két évre is fel lehet függeszteni a befektetési jegyek kereske­dését.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.