BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehetetlen küldetés az euróért

Mind spanyol, mind német részről tovább fokozódott tegnap a nyomás az EKB elnökén a testület csütörtöki ülésével kapcsolatban. A két fél ugyanis teljesen mást vár el Mario Draghitól, aki végre felfedheti, miként képzeli el az eladósodott eurózónatagok kötvénypiacának és így a valutaunió helyzetének stabilizálását.

„A Mission Impossible következő részében főszerepet kellene adni az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, ha az általa vezetett testület csütörtöki ülésén úgy nyugtatja meg a pénzpiacokat, hogy közben az eurózóna déli és északi országai számára is elfogadható kompromisszumos megoldást alakít ki az eladósodott tagállamok kötvényhozamainak csökkentése” – így foglalta össze a Reuters jegyzetírója a Mario Draghira fokozódó nyomást. Ennek legújabb jeleként tegnap Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter egyértelműen kifejezte, mit vár el az EKB-től. „Azt hiszem az EKB tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi a baj az euróval, és ennek megfelelően fog cselekedni” – mondta egy rádióinterjúban. A miniszter mellett a piacok is türelmetlenül várják, hogy az EKB a madridi reményeknek megfelelően beindítja-e ismét kötvényvásárlási programját, amivel elsősorban az olyan súlyosan eladósodott eurózóna-tagállamokat segítené ki, mint Spanyolország. Mario Draghi EKB-elnök még hetekkel ezelőtt tett arra utalást, hogy az általa vezetett pénzintézet az euró védelme érdekében ismét kötvényvásárlásba kezd, amivel a fenntarthatatlan szintre növekvő spanyol és olasz állampapírhozamokat vinné lejjebb.

A spanyol kormányfő számos vasárnapi nyugat-európai lapban megjelent interjújában azt közölte: Madrid fontolóra veszi, amit számos elemző elkerülhetetlennek tart, vagyis hogy a bankszektora számára kapott 100 milliárd eurós mentőcsomagon kívül egy további hitelkeretet igényeljen az eurózónától államháztartásának kisegítése céljából. Mariano Rajoy ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte: mielőtt egy újabb hitelcsomagot kérnének, megvárja, hogy az EKB milyen konkrét feltételek mellett indítja el újra kötvényvásárlási programját. Korábban ugyanis az EKB igazgatótanácsának német tagja, Jörg Asmussen azt közölte, hogy szerinte az EKB-nak csak akkor kellene újabb kötvényvásárlásba kezdenie, ha az adott országra vonatkozóan az IMF által kidolgozott konkrét gazdaságpolitikai reformprogramot határoznak meg. A spanyol kormányfő szerint Madridnak nem kellene újabb feltételeket szabni, hiszen jelenleg is komoly kiigazításokat hajt végre az uniós túlzottdeficit-eljárás, illetve a bankokat mentő csomag keretében.

Az ellentábor is megszólalt: Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter megjegyezte, nem szabad túl sokat várni az EKB e heti ülésétől. Egyben megismételte a főként a Bundesbank elnöke által képviselt álláspontot, miszerint a monetáris politikát nem szabad az államadósság finanszírozására felhasználni. A Bundesbank elnökének nincs vétójoga az EKB jegybankelnökökből álló kormányzótanácsában, de a német jegybankár kötvényvásárlási programmal szembeni ellenkezése alááshatja az EKB ilyen irányú akciójának hitelességét.

200 milliárdos akció

A Deutsche Bank becslése szerint a piac már beárazott egy 200 milliárd euró értékű kötvényvásárlási programot az EKB-tól, illetve 75 százalékos valószínűséggel elképzelhetőnek tartja, hogy a pénzintézet 25 bázisponttal csökkenti a 0,75 százalékos kamatrátát. A frankfurti testület 2010 májusában indította el kötvényvásárlási programját, amit legutóbb jelentős mértékben 2011 őszén alkalmazott a spanyol és olasz kötvénypiac stabilizálása érdekében. A most már 25. hete szüneteltetett programban mintegy 200 milliárd eurónyi államadósságot birtokol az EKB.

A Deutsche Bank becslése szerint a piac már beárazott egy 200 milliárd euró értékű kötvényvásárlási programot az EKB-tól, illetve 75 százalékos valószínűséggel elképzelhetőnek tartja, hogy a pénzintézet 25 bázisponttal csökkenti a 0,75 százalékos kamatrátát. A frankfurti testület 2010 májusában indította el kötvényvásárlási programját, amit legutóbb jelentős mértékben 2011 őszén alkalmazott a spanyol és olasz kötvénypiac stabilizálása érdekében. A most már 25. hete szüneteltetett programban mintegy 200 milliárd eurónyi államadósságot birtokol az EKB.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.