BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már versengenek a tőkéért

Lejárt az újabb Jeremie-kör pályázatának határideje, a kiírásban összesen 28,5 milliárd forintnyi tőkét osztanak ki tíz alapkezelő között november végéig. Biztosan vannak új piaci szereplők a jelentkezők között, miután az első kör nyerteseinek indulását erősen korlátozták a kiírók.

Pénteken járt le az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramokra – közkeletű nevén a Jeremie-programokra – való jelentkezés határideje, miután a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. júniusban tette közzé több hónapos várakozás után, hogy megnyílik a második pályázati program. Az alapkezelők összességében 28,5 milliárd forintra pályázhatnak, ebből 22,5 milliárd forint 6 növekedési alaphoz, míg 6 milliárd forint 4 magvető alaphoz kerül majd. Mivel a növekedési tőkéből ki vannak zárva a korábbi, 2009-es pályázaton nyertes alapkezelők, ezért egészen biztosan 6 új alapkezelő jelenik meg a piacon. Az irányító hatóság 2012. november 23-ig dönt a nyertesekről.

A jelentkezők számával kapcsolatban piaci információk alapján komoly túljelentkezésre lehetett számítani. A lehetséges pályázók számát nagyjából 22 jelentkezőre lehet leszűkíteni, a 4 magvető alap esetében biztosra vehető a nagyszámú aspiráló, míg a növekedési alapok esetében 10 felett várták a pályázók létszámát.

A Jeremie második körének beindulása a jövő évtől mindenképpen élesedő versenyt eredményez az alapkezelők között, egyszerre verseng majd a befektetésekre alkalmas vállalkozásokért a korábbi 8, illetve a második ütemben induló legalább 6 új alapkezelő. A versenyhelyzet azonban csak pár hónapig áll majd fenn. A második kör alapkezelői az év elején még nem számítanak jelentős szereplőknek, az első befektetéseik várhatóan 2013 nyarán valósulhatnak meg, az első kör alapkezelői pedig a jövő év végéig le is zárják az előírt tranzakciókat. Piaci szereplők szerint az is előfordulhat, hogy a tőkére aspiráló vállalkozások már nem szerződnek le, inkább kivárnak, és talán jobb feltételeket remélve az idei nyertesek egyikével próbálnak meg megegyezésre jutni.

Az első körben nem érdekelt, de a Jeremie 2-re mindenképpen kívánt pályázni a KBC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely egy növekedési alap beindítását tervezi. „A mögöttünk álló K&H ügyfelei között körülbelül 100 ezer kis- és közepes méretű vállalkozás van, közülük biztosan találunk majd 10–15 ígéretes társaságot” – mondta Herczku György vezérigazgató. Érdeklődési körük – a már működő alapkezelőkhöz hasonlóan – döntően az IT-profilhoz kötődik, valamint hisznek még többek között a feldolgozóipari cégekben is, de már most három olyan vállalkozás van a látókörükben, amelyekkel elképzelhetőnek tartanak egy befektetési megállapodást.

Biztosan nem pályázik az első kör után növekedési alapot létrehozó Biggeorge’s-NV Equi­ty Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.. Zsembery Levente, a társaság vezérigazgatója szerint a döntés mögött az áll, hogy a lehetőségként felkínált magvető alap beindítását a mögöttük álló befektetők nem tartották elég vonzónak. Kevésnek találták az egy vállalkozásba invesztálható összeget, emellett túl sok, nagyjából évi 10 tranzakciót kellett volna végrehajtani a feltételek teljesítéséhez. Mindezt így összességében előnytelennek és túl szigorúnak tekintették.

Az első körösök

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram (Jeremie) keretében 2010-ben létrejött nyolc kockázati tőkealap a cégbírósági adatok szerint 2012. június 30-ig 54 befektetést valósított meg magyarországi vállalkozásokban. A második negyedévben rekordszámú, 13 új befektetés született. A Start Garancia Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexének becslése szerint az eddig befektetett összeg 13,5 milliárd forint, ami a program 36 milliárdos összegének 37,5 százaléka. A nyolc alapnak 2013 végéig kell befektetnie a rendelkezésükre álló tőke 75 százalékát.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.