BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási lehetőségek mutatkoznak az egyiptomi gazdaságban

Egyiptom az elmúlt év legjobban teljesítő feltörekvő piaca volt, és az ország kilátásai egyre ígéretesebbek – állítja Czakó Ágnes, az OTP Alapkezelő részvényelemzője. A júniusban megválasztott Mohamed Morsi elnök hatalomra kerülése óta átvette a katonai tanácstól az elnöki hatásköröket, és egy politikailag és vallásilag is független technokrata kormányzatot alakított ki.

A következő 3-4 hónapban további előrelépések várhatók politikai fronton. Az alkotmány véglegesítése és népszavazáson való elfogadása, majd az azt követő parlamenti választások jelentős mérföldkövek lehetnek a demokratikus átalakulás felé vezető úton.

Czakó Ágnes szerint Egyiptomnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő évek kiemelkedően teljesítő piacai között lehessen. Az IMF a 2013 és 2017 közötti időszakra átlagosan évi 5,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, amely meghaladja a többi fejlődő piac és a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régió átlagát is.

Ennek alapja lehet, hogy a gazdaság több lábon áll, és a stabilan, évente 2 százalékkal növekvő 85 millió fős népesség pedig széles fogyasztói bázist generál. Az OTP Afrika részvényalap emiatt különös figyelmet fordít Egyiptom ígéretes vállalataira a részvénykiválasztásnál.

Az ország vezetése strukturális és szociális reformok révén próbálja elérni az általános életminőség javulását, amely további termelékenység és fogyasztásnövekedést generál.

Mindezek mellett pedig jelentős szerepet kap Egyiptomban az új beruházások ösztönzése is. Ezt egyébként a tárgyalás alatt lévő, 4,8 milliárd dolláros IMF-hitel és Katar azon vállalása is bizonyítja, amely szerint 18 milliárd dol­lárt fektet be egyiptomi turisztikai és ipari projektbe az elkövetkező 5 évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.