BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó külkereskedelmi adat sem segített – Esik a forint

Fontosabb makroadat híján, a hétvégére tervezett nemzetközi találkozók eredményeire várva, a hangulat határozhatja meg az irányt, a 283-285-ös sáv lehet jellemző a holnapi inflációs adat előtt – véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (282,80 – 285,80): A vártnál sokkal jobb külkereskedelmi többlet sem tudott támogatólag hatni a forintra: 283 közeléből – a hangulat romlásának köszönhetően - 284-ig gyengült az árfolyam. A tegnapi, eurózónát érintő pozitív fejlemények az alacsony likviditás mellett csak arra voltak elegendőek, hogy ne gyengüljön tartósan 284 fölé a forint.

A görög és spanyol helyzetet övező bizonytalanság miatt nincs könnyű dolga a hazai devizának, mivel továbbra is működik a rossz hangulat - gyengülő forint, illetve jó hangulat - oldalazó forint képlet. A pénteki csomagot is ízekre szedték az elemzők, és bár a piaci szereplők alapvetően értékelik a valósággal szembenézést, egy-két intézkedés esetén látnak kockázatokat a teljesülést illetően.

Fontosabb makroadat híján, a hétvégére tervezett nemzetközi találkozók eredményeire várva, a hangulat határozhatja meg az irányt, a 283-285-ös sáv lehet jellemző a holnapi inflációs adat előtt.

EUR/USD (1,2880 – 1,3000): Bár tegnap kétéves előkészítés után elindult az eurózóna új válságkezelő eszköze az ESM, ez mégsem volt elég az eurónak, hogy újra az 1,30-as szint fölé erősödjön. A hangulatot a görög mentőcsomag következő részlete, és a spanyol mentőcsomag szükségességéről szóló viták határozzák meg.

Három év után először, ma ismét Athénba érkezik a német kancellár, ahol valószínűleg szóba kerül a reformok ügye mellett a görögök azon igénye, hogy a 4,5 százalékos költségvetési hiány elérésére az ország 2014 helyett két év haladékot kapjon.

Az újabb görög halasztás igénye több ország vezetőjének nem nyerte el a tetszését, ők a pénzükért eredményeket várnak. A hét második fele is eseménydús lesz: csütörtökön G7-es csúcs, majd az IMF/Világbank éves közgyűlése kezdődik Tokióban. Az érzékeny piaci hangulatban a dollár, mint menedék deviza tud csak erősödni. A görög fejlemények mellett az előbbi találkozók hírei fordíthatják meg a mozgást.

CHF/HUF (233,00 – 236,00): Tegnap, a rossz piaci hangulatban 1,21 alá is benézett az EUR/CHF kereszt, a forint pedig 235-ig, a pénteki nyitószintje közelébe gyengült. Ma reggelre oldódott a feszültség, kicsivel 234 alatt indult a nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.