BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Abszolút hozamú alapokkal szerez újabb vagyont az OTP

Komoly állománycsökkenéssel kellett szembenéznie az OTP Alapkezelőnek a nyugdíjpénztári vagyon államosítása után, ezért új utakat kellett keresnünk – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és értékesítési igazgatója a cég tegnapi sajtótájékoztatóján. Az alapkezelő a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részének elvesztése, és az Országos Betétbiztosítási Alap vagyonának az Államadósság Kezelő Központhoz való átirányítása miatt mintegy 800 milliárd forintnyi intézményi vagyont veszített. Az egyik ilyen út az abszolút hozamú alapok értékesítése lett, ezek Magyarországon az év eleje óta több mint 25 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, így a kezelt vagyonuk most már 170 milliárd forint fölött van.

Az OTP Alapkezelő abszolút hozamú alapjaiba is dől a pénz, a feltörekvő piaci származtatott alap, az OTP EMDA vagyona 3 milliárd forint alatti szintről 5 milliárd forint fölé emelkedett az idén, az OTP Supra közel 7 milliárd forintos méretről 20 milliárd forintra nőtt, eközben az árfolyama is szépen emelkedett. A befektetők 12 milliárd forintnyi friss tőkét fektettek ebbe az alapba az év eleje óta. Az érdeklődés oka a magas hozam lehet, az elmúlt évben a Supra például csaknem 35 százalékos hozamot ért el.

A lakossági befektetőkre gondolva tőke- és hozamvédett alap formájában is értékesítik az abszolút hozamú alapokat, az OTP Szinergia alapban 2,2 milliárd forintnyi tőke áramlott a nemrég lezárult jegyzés során. A Szinergia II. jegyzése hamarosan kezdődik, és az év végéig tart majd. A biztosítók felé is elkezdik értékesíteni az abszolút hozamú alapokat, de mivel a unit linked eszközalapok nem lehetnek származtatott konstrukciók, át kell majd őket csomagolni olyan formába, hogy a jogszabályoknak megfeleljenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.