BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent Csehország adóssága

Csehország külföldi adóssága az idei második negyedév végén 1895 milliárd koronára csökkent, ami a bruttó hazai termék (GDP) 49,6 százaléka; ez 144,3 milliárddal alacsonyabb összeg, mint 2011 közepén volt - közölte a Cseh Nemzeti Bank (CNB).

A kormány külföldi adóssága mérsékelten emelkedett, ami alapvetően az árfolyamváltozások és az átértékelődések következménye. A kormányzati adósság a külföldi adósság 28 százalékát teszi ki.

A jegybank szerint az ország külföldi adósságának csökkenésére a legnagyobb mértékben a vállalati szektor külföldi adósságának kedvező alakulása volt hatással.

Számos cseh leányvállalat csökkentette nettó kötelezettségeit külföldi anyavállalatai iránt. Ugyanakkor a jegybank szerint a cseh cégek nagyobb mértékben fizették vissza korábban felvett külföldi hiteleiket. A nem pénzügyi vállalati szféra Csehország külföldi adósságának 46,9 százalékát teszi ki.

Az elmúlt időszakban mérsékelten csökkent a csehországi bankszektor külföldi adóssága is. A kereskedelmi bankok egyebek között visszafizették a korábbi rövidtávú külföldi betéteket. A bankszektor az ország külföldi adósságának 25,1 százalékát alkotja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.