BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a befektetések

A háztartásoknak még sosem volt annyi pénzük értékpapírban, mint az idén augusztusban. Az állampapír és a befektetési alap a kisbefektetők kedvence, a részvényeket és a banki kötvényeket viszont eladták. A lakosságnál csak a külföldiek szeretik jobban a magyar állampapírt.

Sosem volt még ennyi értékpapírjuk a háztartásoknak, mint az idén augusztusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett adataiból. A háztartásoknak 4247 milliárd forintnyi befektetésük volt a hónap végén értékpapírszámlákon, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A gyarapodás a végtörlesztés ellenére is főleg a takarékoskodásnak köszönhető, a megelőző 12 hónapban ugyanis a hozamok alapvetően nem kedveztek a befektetéseknek.

A háztartások kedvence az állampapír, a nyolcadik hónap végén már 1023 milliárd forinttal hitelezték a kisbefektetők az államot, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint pedig az állomány valószínűleg azóta is töretlenül gyarapodik. Ezermilliárd forint fölött egyébként utoljára 2007 közepén járt a háztartások állampapír-állománya. Azóta a mélypont 2010 tavaszán volt, amikor alig több mint 700 milliárd forintot tartottak a háztartások magyar állampapírban. A háztartások az idén az első nyolc hónapban az MNB adatai szerint 272 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek államadósságba, az ÁKK közlése szerint viszont azóta már a 300 milliárd forintot is meghaladta a lakossági tőkebeáramlás, a kisbefektetők egyes számú kedvence pedig az egyéves lejáratú, fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegy.

Az állammal ellentétben a bankokat egyre kevesebb lelkesedéssel hitelezik a kisbefektetők. Augusztusban csaknem 15 milliárd forintot vontak ki a hitelintézeti kötvénybefektetéseikből, pedig ezeken szép hozam keletkezett a hónapban, csaknem 7 milliárd forintnyi. A lakosság kezében a hónap végén így 714 milliárd forintnyi hitelintézetek által kibocsátott kötvény maradt.

A befektetési alapok ezzel szemben vonzzák a tőkét, március óta minden hónapban került beléjük friss lakossági megtakarítás, augusztusban is csaknem 25 milliárd forintot helyeztek el bennük a kisbefektetők. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) kimutatásai szerint különösen az abszolút hozamú alapok népszerűsége nőtt meg az idén, ami annak köszönhető, hogy ezek szinte minden más befektetést képesek megverni a hozamok terén. Az MNB adataiból is ugyanerre lehet következtetni, az abszolút hozamú alapok döntő többsége ugyanis származtatott alap, és ennek az alapfajtának a mennyisége a háztartásoknál dinamikusan növekszik.

A pénzpiaci alapok állománya csökkent viszont a háztartásoknál. Ennek az is lehetett az oka, hogy sokan kihasználhatták a hónap során, hogy a forint éves csúcsra került az euróval szemben. Az ingatlanalapok és a kötvényalapok továbbra is kedvelt lakossági befektetésnek számítanak, részvényalapban viszont a kis­befektetők alig 30 milliárd forintot tartanak. Tőzsdézni a jelek szerint inkább közvetlenül szeretnek a magyarok, a részvényalapokban lévő pénzmennyiségnek több mint a tízszeresét tartják ugyanis hazai részvényekben. Augusztusban azonban sokan elfordultak a tőzsdétől: csaknem 17 milliárdnyi részvénytől szabadultak meg a kisbefektetők.

Rekordon a külföldi állomány

A háztartásoknál csak a külföldi intézmények kedvelik jobban a magyar állampapírokat. Augusztusban 190 milliárd forintnyi friss pénzt hoztak a magyar állampapírpiacra, és júliusban is volt már egy csaknem 120 milliárd forintos beáramlás. Egy évvel korábban is hatalmas mennyiségben vásárolták a külföldiek a magyar államadósságot, utólag kiderült: akkor a Templeton szállt be több száz milliárd forinttal az adósságunk finanszírozásába.

A külföldiek teljes állampapír-állománya piaci értéken az MNB adatai szerint 9 421,5 milliárd forint volt, ez a teljes állampapír-állomány 56,6 százaléka. A forintállamkötvényekből 44, a devizakötvényeinkből pedig 92 százalékos a külföldi befektetők részesedése.

Az Állami adósságkezelő adatai szerint is gyorsan gyarapodik a külföldiek forint-állampapírállománya. Az elmúlt napokban megnőttek a korábbi történelmi csúcsok, október első napján 4859 milliárd forint fölött járt már a volumen.

Ez az év eleje óta több mint 1000 milliárd forintos emelkedést jelent a kimutatott állományban.

A külföldiek teljes állampapír-állománya piaci értéken az MNB adatai szerint 9 421,5 milliárd forint volt, ez a teljes állampapír-állomány 56,6 százaléka. A forintállamkötvényekből 44, a devizakötvényeinkből pedig 92 százalékos a külföldi befektetők részesedése.

Az Állami adósságkezelő adatai szerint is gyorsan gyarapodik a külföldiek forint-állampapírállománya. Az elmúlt napokban megnőttek a korábbi történelmi csúcsok, október első napján 4859 milliárd forint fölött járt már a volumen.

Ez az év eleje óta több mint 1000 milliárd forintos emelkedést jelent a kimutatott állományban.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.