BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyhavi mélypontra került a forint

Kissé kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban 286 forint fölé került az euró jegyzése kedden reggel a hajnali 285,5-ös árfolyamról. A hazai deviza 287 felé indult, majd visszakapaszkodott a 286-os szinthez. A forint korrekciója nagyrészt a kockázati étvágy csökkenésének köszönhető, de az ellenállóképességét csökkenti az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytanság, valamint a kamatvágási ciklus megkezdése is.

A forint gyengült kedden a kockázatkerülés felerősödésével, és egy hónapos mélypontra esett 286,5-ös szint felett. Délelőtt korrigált a forint, és 286 körül állapodott meg az euró jegyzése.

Nagyrészt a nemzetközi hangulat határozza meg a forint árfolyamát, de a hazai fiskális és monetáris politikai fejlemények felerősíthetik a forint volatilitását.

Monetáris politika: itt a kamatvágási ciklus

A forint sérülékenységét felerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusba kezdett. A Monetáris Tanács külső tagjai védelmükbe vették a kamatcsökkentést, valamint megerősítették a kamatvágási ciklust.

A jegybank továbbra is inflációs célkövetési politikát folytat , ám a gazdasági növekedés beindítása érdekében óvatos kamatcsökkentési ciklusba kezdett - mondta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának három külső tagja a Reuters brit hírügynökségnek adott közös interjúban hétfőn.

„Az inflációs célkövetésen alapuló monetáris politika csak akkor lehet sikeres, ha nem követel túl nagy áldozatokat a gazdaságtól” - mondta Bártfai-Mager Andrea, aki először nyilatkozott a sajtónak azóta, hogy 2011 márciusában kinevezték a monetáris tanács tagjának.

„Egy olyan gazdasági környezetben, ahol magas a munkanélküliség, tartósan lassú a gazdasági növekedés, és a növekedési kilátások is gyengék, az ársokkok másodkörös hatásait nem szabad túlbecsülni” - fogalmazott Bártfai-Mager Andrea, aki hozzátette, hogy a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célja 2014 második negyedévében teljesülhet.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a Monetáris Tanács más szempontokat is hangsúlyosan figyelembe vesz, mint az infláció alakulása.

Fiskális politika: Közelebb az IMF-fez, de nélkülük is megvagyunk

Az sem segíti a forintot, hogy továbbra is bizonytalan az EU/IMF-megállapodás, hiszen Orbán Viktor tegnap úgy nyilatkozott, az IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, csak több energiával és drágábban

"Az IMF-hitel nyilvánvalóan sokat segítene, mert súlyos válság gyötri Európát, és újabb válsághullám közeledik, ami negatív hatással lesz Magyarországra is. Könnyebb lenne kivédenünk, ha lenne mögöttünk egy biztonsági háló. Anélkül is sikerülni fog, csak több energiával, drágábban" - mondta.

„Nem fogadható el, hogy csökkentsük a nyugdíjakat, a béreket, a gyermekek után járó támogatásokat, vagy embereket bocsássunk el" - tette hozzá.

Varga Mihály , IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ugyanakkor hétfőn pozitív üzenetet is küldött a piaci szereplőknek az IMF-megállapodás szempontjából. A közszférában lehet létszámcsökkentés, visszavághatják a szociális juttatásokat, és több területen is bevezethetik a fordított áfát – mutatta be Varga a kormány javaslatait, amelyeket az IMF-nek elküldtek.

A miniszter azt is elmondta, hogy felülvizsgálhatják az 1,6 százalékos jövő évi növekedési várakozásukat, ami szintén pozitív üzenet a megállapodás szempontjából. A kormány eddig nem ismerte el, hogy a növekedési várakozása túlzottan optimista, miközben az elemzők már régóta nem várnak ekkora GDP-bővülést.

Varga ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel miszerint a banki különadót el kellene törölni.

Varga Mihály szavai nagyrészt kedvezőek, ugyanakkor látható, hogy maradtak nyitott kérdések. Orbán Viktor nyilatkozata, miszerint IMF-hitel nélkül is képes lesz az ország kivédeni a közeledő válsághullámot, óvatosságra intheti a piaci szereplőket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.