BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerű az abszolút hozamú alap

Hozzávetőlegesen 180 milliárd forint van már az abszolút hozamú alapokban, a befektetők minden hónapban visznek néhány milliárd forintnyi friss megtakarítást ezekbe a konstrukciókba. A legmagasabb elért hozam az idén már a 30 százalékot közelíti, de az alacsonyabb kockázatot vállaló alapok között is akadnak kiváló teljesítményűek

Szeptemberben 5,4 milliárd forintnyi friss tőke áramlott a hazai abszolút hozamú alapokba, az év egészében pedig már a 30 milliárd forintot közelíti az a friss vagyon, amelyet ezekben a befektetésekben helyeztek el. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) is úgy vélekedett nemrég az abszolút hozamú konstrukciókról, hogy az alapkategória népszerűsége nem rövid ideig tartó fellángolásnak tűnik, hanem tartós folyamatról van szó. Az idén a végtörlesztéses januárt leszámítva minden hónapban vonzottak tőkét az alapok, ennek és az idő közben felhalmozott hozamoknak köszönhetően szeptember végén a vagyonuk már megközelítette a 180 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapoknál a befektetők általában a portfóliómenedzsert vásárolják meg, az alap ugyanis abba viszonylag szabadon fekteti a vagyonát azokba az eszközökbe, amelyekben a portfóliót kezelő szakember hisz. A szakemberek sem találják el mindig a helyes trendeket, az idén a hazai abszolút hozamú alapok egyharmadának negatív a hozama, kétharmaduk viszont nyereséget ért el. A 2012-es év eddigi része az OTP és az Aegon néhány alapjának sikerült a legjobban a hozamok terén. Az OTP-s Supra csaknem 30 százalékot szedett magára az év eleje óta, a versenytársak még csak megszorítani sem tudták. A kiemelkedő hozam azonban ennél az alapnál magas kockázattal is jár – erre mindig figyelmeztet az alapkezelő.

A következő helyeken 15 és 20 százalék közötti hozamokkal devizás befektetési alapok állnak: az OTP Új Európájának eurós, az Aegon Alfa zlotys és a Dialóg Alapkezelő eurós származtatott alapjain is szépen kereshettek a befektetők. Ezek az alapok – különösen az első kettő – azonban viszonylag magas szórásadataik alapján eléggé kockázatosnak tűnnek. Nem sokkal maradt el azonban az idén hozamban tőlük két lényegesen alacsonyabb kockázatú aegonos abszolút hozamú alap, a MoneyMaxx Express és az alapok alapja konstrukcióban működő Smart Money, amelyek 15 százalék körüli hozamot értek el az év eleje óta. Az említetteken kívül még négy abszolút hozamú alapnak van kétszámjegyű hozama az év eleje óta, az OTP-s G10 eurós változatának, az Aegon Alfa forintos sorozatának, a Dialóg Octopusnak, és a szórásadatai alapján igen alacsony kockázatot futó Raiffeisen Hozam Prémiumnak sikerült ezt elérnie.

A jó teljesítményt a befektetők friss pénzekkel hálálják meg. Az OTP Supra vagyona már meghaladja a 23 milliárd forintot, az Aegon MoneyMaxxba is megindult a tőke, a vagyona megközelíti a 13,5 milliárd forintot. A legnagyobb abszolút hozamú alap a Concorde Alapkezelő VM-je, amiben több mint 33 milliárd forint van. A szintén alacsonyabb kockázatú konstrukciók közé sorolható alap azzal szerzett magának hírnevet, hogy a 2008/2009-es tőzsdei összeomlást is viszonylag stabilan vészelte át, az idei hozama viszont csak a középmezőnybe lett elegendő.

Hosszabb távon kitekintve egyelőre az OTP és a Concorde konstrukciói viszik a prímet a hozamok terén. A Supra hozama az elmúlt három évben is évesítve átlagosan 30 százalék fölött volt, a szintén OTP-s EMDA-é pedig megközelítette a 25 százalékot. A tízes toplistán még egy OTP-s alap szerepel, a G10 Euró szintén kétszámjegyű évesített hozammal az elmúlt három esztendőben. A Concorde szélesebb körben is elérhető alapjai közül a Platina Pí teljesítménye volt a legjobb ez idő alatt, de a Columbus és a Citadella is bekerült a top 10-be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.