BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetési politikát vár a felügyelet a pénztáraktól

Megtakarítás A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálta az egészségpénztárak befektetéseit és megállapította, hogy a piaci szereplők betétlekötéseinek kamataiban nem voltak jelentős eltérések. Tavaly az első három negyedévben a legjobb és a legrosszabb kamatok között 1,6–1,8 százalékpontos eltérés volt, a negyedikben a különbség 2,6 százalékpontra ugrott.

A kamatok átlagos értéke a négy negyedévben, számtani átlaggal számolva 6,05 százalékos volt. A hazai inflációs ráta pedig 2011-ben 4,1 százalékos, így a pénztárak közel 2 százalékos reálhozamot értek el. Ám volt olyan pénztár is, amelynél az egyik lekötött betét kamata nem érte el a 2 százalékot.

A felügyelet egy vezetői körlevélben azt javasolta a pénztáraknak, hogy készítsenek likviditási tervet, és folyamatosan kövessék nyomon annak megvalósulását. Tanácsos befektetési politikát is készíteni. Törekedniük kell arra, hogy a folyószámlájukon lévő alacsony kamatozású, de tartósan rendelkezésre álló pénzeszközöket befektessék, ennek érdekében meg kell vizsgálniuk a piaci szereplők ajánlatait, vagy egyedi megállapodásokat kell kötniük a bankokkal a lekötésekről. A PSZÁF szerint annak érdekében, hogy a pénztártagok számláján minél nagyobb összeg legyen, a kasszáknak keresniük kell hatékony, a lehető legmagasabb kamatot/hozamot biztosító befektetéseket.

Az egészségpénztárak egyébként állampapírban korlátozás nélkül helyezhetik el a vagyonukat, de a lekötött betét is gyakori náluk. Ennél az a megkötés, hogy az egy hitelintézetnél lekötött betétek, illetve az onnan származó hitelpapírok aránya nem haladhatja meg a pénztári vagyon 40 százalékát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.