BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetik az OTP-t és a Molt a harmadik Matolcsy-csomag miatt

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX meredek eséssel kezdte a napot. Az index közel 2 százalékos esést mutat, miközben az európai vezető részvényindexek 1 százalékos körüli pluszban vannak. Az esés oka tehát nem a nemzetközi hangulattal függ össze, hanem a harmadik Matolcsy-csomaggal.

 A BUX közel két százalékos esést mutat hétfőn délelőtt. A részvényindex 335 ponttal került lejjebb, 18080 pontra. A legnagyobb esést a Mol és az OTP mutatja. Az olajvállalat papírjai 3,2 százalékkal kerültek lejjebb, 17 200 forintra, míg a bankrészvény 2,8 százalékkal esett, 400 forintra.

Az esés a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délutáni közleményével függ össze. A gazdasági tárca szerint a kormány új intézkedésekről döntött, hogy tartható legyen a 2,7 százalékos hiánycél.

Az NGM azt írta, hogy a bankadót végeleges adónemként rögzítik a 2013-as mértéken, ami negatívan érintette az OTP-t, hiszen korábban azt várták a piacon, hogy 2014-től feleződni fog a bankaadó.

A harmadik Matolcsy-csomag egy másik – a tőzsdei cégek szempontjából – lényegi pontja, hogy „az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50százalékra” emelik, de a „19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalék közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékának mértékéig”. Ez az NGM szerint 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

„Az újabb költségvetési intézkedések ugyan negatív hatással vannak a Molra és az OTP-re, azonban az energiacégek esetében a többletadó alapját csökkenteni lehet a beruházásokkal. Tekintve, hogy a Mol mintegy 300 milliárd forintnyi beruházási szándékot jelentett be a következő két évre, a Mol feltételezhetően csökkenteni tudja a különadót” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.