BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a kereslet az ezüst iránt

A kereslet csökkenése miatt zuhant az idén az ezüst ára. Az év további részében sem várható trendforduló

Az idén várhatóan 6 százalékkal kevesebb ezüstöt használ fel a világ ipara, mint egy évvel korábban – áll a The Thomson Reuters előrejelzésében. s unciánkénti ár májusban 30 dollárra esett a befektetők nagy fájdalmára, és azóta sincs jele sem a drágulásnak, sem a befektetői érdeklődésnek.

A tanácsadó csoport rámutat, hogy az ezüst termékek piaca ugyanúgy lefelé tart, mint a nagy ezüstigényű fényképészeté. Egyedül az ékszeripar keresi jobban e nemesfémet, mint 2011-ben. 2012-es vásárlásai 1,2 százalékkal növekedve 178,7 millió unciára emelkedhetnek. Elsősorban Kínában élénkül az ezüstékszerek piaca, több mint ellensúlyozva a nyugati világban meggyengült érdeklődést.

Az előrejelzés szerint az ezüst még elidőzik a 30 dolláros körüli áron, mielőtt újból erőre kapna a befektetők újbóli vásárlásainak, illetve az erősödő infláció nyomásának engedve. A csoport még 2012 vége előttre 36 dolláros árat jósol, 2013-ra pedig 50 dollár fölötti, új rekordot sem zár ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.