BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Esküdhetünk-e" az abszolút hozamú alapokra?

Elrettentő statisztikai számokról olvastam a minap: a magyar lakosság csaknem fele nem rendelkezik pénzügyi megtakarítással. Ennek a nemzetközileg is rossz számnak több oka lehet, beleértve azt az egyszerű tényt is, hogy egész egyszerűen nincs miből félretenni.

Próbáljunk meg, mégis optimisták maradni és kiindulni abból a tényből, hogy havonta igenis képesek vagyunk valamilyen úton-módon félretenni pár ezer forintot önmagunk és családunk boldogulása érdekében. Tekintsük át a teljesség igénye nélkül, hogy mi jellemezte, illetve jellemzi jelenleg is azon magyarokat, akik rendelkeznek bármilyen pénzügyi megtakarítással. A többség nyilván lekötött banki betétben, takarékbetétkönyvben tartja megtakarítását, míg mások valószínűsíthetően külső tanácsadás hatására banki-, biztosítói termékekben, illetve önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják félretett pénzüket.

A banki lekötések – mint hagyományos megtakarítási forma – az elmúlt időszakban nem tűntek rossz megoldásnak azok számára, akik minimális kockázat mellett rövidebb-hosszabb időre nélkülözni tudták megtakarításukat. A banki betéthozamok mostanra a kamatkörnyezet - a világban és Magyarországon is tapasztalható - csökkenése miatt azonban alig haladják meg az infláció mértékét, így hosszabb távon a befektetéseink jó esetben is csak tartják reálértéküket.

Állampapírban idáig csak a lakossági befektetők kisebb hányada gondolkozott, ezen azonban sokat segített az elmúlt időszakban a kedvező hozam és az igen aktív és megnyerő marketing kampány párosa. Az állampapír egyébként szintén nem egy rossz befektetési megoldás, de hiányzik belőle egy fontos elem, az aktívan kezelt portfólió menedzsment (más néven vagyonkezelés), azaz a befektetéseinknek az aktuális piaci környezet szerint való alakítása. Másik érv az ellen, hogy minden megtakarításunkat állampapírban tartsuk, az lenne, hogy a befektetési eszközök csak egy nagyon szűk körét fedik le, nevesítve a kötvényeket és diszkontkincstárjegyeket.

Mi lehet tehát az optimális megoldás azoknak, akik nem érzik magukat befektetési szakértőnek, vagy tanácstalanok? Mibe fektessék nehezen félretett megtakarításukat, ám szeretnének magukról és családjukról gondoskodni, és a lehetőségekhez képest hatékonyan befektetni? Nyilván olyan befektetési formák után kell kutatni melyek, ha szükséges, bármikor pénzzé tehetők, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújtanak. Nem nehéz ilyet találni: a befektetési alapok megfelelnek a felsorolt kritériumoknak, úgy hogy akár kisebb összegű megtakarításoknak is megfelelő befektetési terepe lehet.

A személyes tanácsadást hivatott részben pótolni, illetve a bizonytalanok számára jelenthet nagy segítséget, a befektetési alapoknak egy szűkebb köre, a mérsékelt kockázatot vállaló, úgynevezett abszolút hozamú befektetési alapok. Mit is takar az „abszolút hozamú” jelző? Az ilyen profilú alapok jelentősen megkönnyítik a választást, mivel a portfólió menedzser az eszközallokációval kapcsolatos döntéseket rendszeresen meghozza Ön helyett. Azaz arra próbál meg választ adni, hogy kötvényt, részvényt, devizát, netán nyersanyagot válasszon a megfelelő időpontban.
Az abszolút hozamú alapok célja, hogy bármilyen piaci körülmények között versenyképes, lehetőleg az inflációt meghaladó reálhozamot nyújtsanak.

Mivel rugalmasan tudnak változtatni a portfólió összetételén, gyorsan alkalmazkodnak a változó piaci környezethez, és vonzó befektetési alternatívát kínálnak a fentiekben felsorolt megtakarítási eszközökhöz képest. Az AEGON Befektetési Alapok között több olyan befektetési termék is van, mely abszolút hozamú szemléletben gyarapítják a megtakarítók pénzét. Míg az AEGON MoneyMaxx Befektetési Alap inkább a mérsékelt-közepes kockázatú befektetők pénzeit keresi, addig az AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap a kicsit magasabb kockázatot tűrő ügyfelek pénzeit gyűjti össze, egy jövőbeli magasabb hozam reményében.

Aki egyáltalán nem akar a befektetési alapok kiválasztásával bajlódni,annak érdemes lehet az AEGON Smart Money Befektetési Alapok Alapján keresztül megtakarítani. Ennél az alapnál a portfólió menedzser az ügyfelek számára legmegfelelőbbnek ítélt értékpapírösszeállítást, azaz portfoliót alakítja ki.  Összegezve: mi a közös a fentiekben felsorolt alapokban? Nos, ezen alapok nemcsak 2012-ben, de az elkövetkezendő években is megpróbálják az ügyfelek bizalmát, a banki betéteknél és az inflációnál magasabb hozammal meghálálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.