BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a Richter – Mi történt?

A Richter tegnap kikerült az MSCI Emerging Market indexből. Több alapnak is el kell adnia emiatt a papírokat. A részvény csütörtökön több mint 7 százalékos esését mutat.

A MSCI félévente vizsgálja felül az indexeit, amit az intézményi befektetők alapul vesznek a portfóliók kialakításakor. A tegnapi indexfrissítés keretében az MSCI Emerging Market (EM) indexből kikerült a Richter. Az új indexsúlyok november 30-án, pénteken zárás után lépnek életbe – írják az Equilor elemzői.

Az EM indexet követő legnagyobb ETF 41 millió dollár értékben (9 milliárd forint) tartalmazott Richter részvényeket. Mivel a Richter kikerül az index kosarából, vélhetően az alapnak is el kell majd adnia a részesedését a következő hetekben – mutatnak rá az Equilor elemzői. Ez a 9 milliárd forintot meghaladó pakett több mint 230 ezer darab Richter-részvényt jelent, ami az átlagos napi forgalom több mint tízszerese.

Emellett azonban más, az EM-indexet követő alapok is kitárazhatnak még a papírból. Ennek fényében a Richter papírok a következő hetekben vélhetően folyamatos nyomás alatt maradnak - vélik az Equilor elemzői.

A Richter a csütörtöki nyitást követően 7 százalékos esését szenvedett el. A gyógyszerpapír 7,7 százalékos gyengülést mutat délelőtt, és 37 450 forinton jegyzik a részvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.