BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivonulhatnak biztosítók - Bírálta az adószabályokat a Mabisz elnöke

Bírálta a most elfogadott adószabályok egy részét Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke a szövetség konferenciáján. A szakember szerint inkább a nyugdíjcélú megtakarításokat kellene helyzetbe hozni.

A nem túl nagy magyar piacon arra kell számítani, hogy a helyi biztosítók egyfajta szolgáltatókká válnak - mondta Kisbenedek Péter, a Mabisz elnöke a szövetség konferenciáján. A biztosítási adó miatt nem kizárt, hogy egyes szereplők elhagyják majd a piacot, csak a szolgáltatások maradnak, a kockázatokat már nem biztos, hogy itt fogják kezelni. A lakossági piacon az ügyfelek egyre nagyobb része szeretné azonnal bárhonnan igénybe venni a szolgáltatásokat, ez drasztikus változást jelent. A szakember szerint konszolidáció várható a biztosítási piacon, kevesebb nagyobb biztosító lesz majd.

Kisbenedek Szász Károly felvetésére is reagált, miszerint a magyar biztosítók költségei magasak. Szerint az átlagdíjak alacsonyabbak a magyarországi piacon, mint más országokban. Az életbiztosításoknál Kisbenedek szerint paradigmaváltásra lenne szükség. Ha szabályozói szinten nem sikerül változtatni a jelenlegi körülményeken, csökkenni fognak a díjbevételek. A szakmának az a feladata, hogy olyan megoldásokat, termékeket dolgozzanak ki, amelyek hozzájárulnak a piac növekedéséhez, és nem szülnek rosszallást a politika részéről. Kisbenedek bírálta azt a gyakorlatot, hogy egyes cégek által kínált termékeknek egyéni képviselői indítványok alapján adjanak adókedvezményt, miközben az emberek nagy részének nincs minimális biztosítása sem.
Valós igény van a piacon: a nyugdíj probléma megoldása. A biztosítóknak ebben fontos szerepe lehet, a biztosítók versenyképességét ezen a területen növelni kellene, a piaci szereplők azonban nem elég versenyképesen a bankokkal, alapkezelőkkel szemben. Ezen a területen paradigmaváltásra lenne szükség Kisbenedek szerint. A befektetési hozamok csökkenéséről is beszélt a Mabisz elnöke, felhívta a figyelmet arra, hogy Európában alacsonyak a piaci kamatok, az ígért hozamszintek biztosítása egyre nehezebbé válhat emiatt.


A szabályozási környezetről szólva Kisbenedek Péter elmondta: az uniós direktívákat komolyabban kellene venni. „Az alakuló szabályrendszer ledöntheti azokat a falakat, amelyek között most dolgoznak a biztosítók, egy rossz szabály hihetetlen károkat okozhat a szektornak” - magyarázta. Példaként említette a gender direktívát, amely megtiltja a nemek közötti különbségtételt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.