BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Abszolút hozam mindenkinek

A lakossági értékesítéssel próbálja kompenzálnia az OTP Alapkezelő a kieső intézményi vagyont. A társaság sikeralapja az idén a feltörekvő országok kötvényein keresett a legtöbbet

Az értékpapíralapok piaca az idén várhatóan többlettel zár – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketingigazgatója a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján.

Ha minden jól alakul, akkor az év végére akár 3 ezer milliárd forintnyi vagyon is lehet ezekben a konstrukciókban, miközben az év elején még csak 2850 milliárd forint volt bennük. Az alapkezelők közül az OTP-é a piac több mint negyede, a náluk kezelt vagyon ez év elején 795 milliárd forint volt, és úgy tűnik az év végén is hasonló állománnyal zárnak annak ellenére is, hogy az idén mintegy 115 milliárd forintnyi befektetési alapokban lévő intézményi vagyont visszaváltottak. Az egykori magánnyugdíj-pénztári vagyonban bekövetkezett visszaváltásokat az OTP Alapkezelő lakossági értékesítéssel tudta kompenzálni – mondta Gáti László.

Az OTP Alapkezelő pénzpiaci és kötvényalapokban mindig piacvezető volt, 2008-ban azonban egy új eszközosztállyal, az abszolút hozamú alapokkal is piacra lépett. „Akkor még nem tudtuk, hogy 2012-ben ez lesz a legsikeresebb termékünk” – mondta Hamecz István, az alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az idén megpróbálták ezt az alapkategóriát minden lakossági szegmens számára elérhetővé tenni.

A klasszikus privátbanki szférában jól eladhatók az ilyen alapok, a prémium szegmensben viszont már a kissé alacsonyabb kockázatú Prémium Származtatott Alapok Alapja formában kínálják ezeket az alapokat, a széles tömegek számára pedig egy tőkevédett alap mögöttes kosarába vették fel a konstrukciókat. Emellett a biztosítók számára is elérhetővé tették az abszolút hozamú alapokat kötvényesített formában.

A legsikeresebb OTP-s abszolút hozamú alap, a Supra, amelynek éves hozama 2008. májusi indulása óta megközelíti a 30 százalékot. A jó teljesítményhez egy ilyen alapnál évente három-négy jó sztorira van szükség – magyarázta Szalma Csaba befektetési igazgató, a Supra portfóliómenedzsere. Az idén a Supra a közép-európai devizás állampapírok hozamcsökkenésének, jól megválasztott forintpozícióknak és például az UniCredit részvények árfolyam-emelkedésének köszönhette a hozamát.

Szalma Csaba arról is beszámolt a tegnapi tájékoztatón, hogy az idén a feltörekvő piaci kötvényeken lehetett a legtöbbet keresni, ezek hozama 20 százalék fölött volt. A magyar állampapír is jó befektetés volt, az állampapír-árfolyamokat mérő MAX index is 20 százalék fölött emelkedett.

Magas hozamot lehetett emellett elérni a feltörekvő piaci dollárkötvényeken, és a feltörekvő piaci részvényindexek is 12-13 százalékot emelkedtek, igaz, a BUX teljesítménye ettől elmaradt. A Supra számára is a devizás kötvények hozták meg a sikert, az alap a magyar hitelpapírok mellett lengyel, román, cseh, horvát, lett valamint litván állampapírokat is tartott, a vállalati kötvények közül pedig OTP-, MFB-, FHB-, Mol- és Eximbank-kötvényeket, valamint Richter és Mol átváltható kötvényeket tart.

Jöhetne a devizakötvény

Érdemes lehet a jövő év elején az Államadósság Kezelő Központnak devizakötvényeket kibocsátani – válaszolta lapunk kérdésére Szalma Csaba. A szakember szerint 10 éves futamidő mellett 5 százalék körüli hozamokkal lehetne most dollárkötvényeket eladni. Ha 3-4 milliárd eurónyi hitelpapírt sikerül eladnia az államadósság-kezelőnek, az elegendő lenne arra, hogy a következő választásig fedezze a lejáró devizaadósságok refinanszírozását. Az is elképzelhető viszont a szakember szerint, hogy az állam csökkenteni szeretné a devizakitettséget, ezért elmarad a kibocsátás.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.