BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ügyfelek unikális kiszolgálása a cél

Európa legnagyobb, családi tulajdonban álló privátbanki vagyonkezelő csoportja, az LGT Group QUANTIS Investment Management Zrt.-ben történt tulajdonszerzése mérföldkövet jelent a BROKERNET Csoporthoz tartozó társaság életében. Az LGT elsősorban a privátbanki területen segíti majd a munkánkat, ám a közös munka részleteinek kialakítása még most folyik – mondta Sárándi Ákos, a QUANTIS Investment Management Zrt. vezérigazgatója

- Az elhúzódó gazdasági válság érezhetően rányomta bélyegét a nemzetközi befektetési alap piacra, amelynek egyik következménye volt az erőteljes tőkekivonás. Az eddig ismert adatok tükrében milyen évet zár idén a QUANTIS, a hektikus gazdasági környezetre milyen választ tudtak adni?

- A QUANTIS mintegy 90 milliárd forint összegű vagyont – 11 befektetési alapot és 9 elkülönített számlát kezel –, amely nagyságrendileg nem változott az év eleje óta, tehát stagnálás jellemzi ezt az évet. A jelenlegi környezetben azonban ezt a szinten maradást is pozitívumként lehet értékelni, hiszen negatív tényezőkben nem volt hiány. A befektetőktől új tőke nettó alapon nem érkezett hozzánk, ráadásul a feltörekvő piacokon komoly lejtmenetnek lehettünk tanúi, mely az ázsiai részvénypiacon volt a leghangsúlyosabb. S miután a legnagyobb részvényalapunk pont a kínai papírokra fókuszál, így ez a piaci mozgás sem segítette az állományunk alakulását. Igaz, a hazai eszközök viszonylag jól teljesítettek, ám magyar papírokban elhanyagolható a közvetlen kitettségünk. A biztosítói partnerekkel kialakított kiváló kapcsolat, és az elmúlt évek során közösen kidolgozott termékek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kezelt állományunk szinten maradjon.

- Bár az idei esztendő nem mozgatott meg komoly befektetési állományokat, az év közben felhalmozott megtakarításokat valahol mégis csak fialtatnia kell a befektetőknek. A mostani helyzetben melyek bizonyultak a legkeresettebb alapoknak?

- Friss tőke a vegyes alapokat célozta meg, tehát az olyan konstrukciókat, ahol az eszközallokációs döntést leveszik a befektető válláról. Ez a mostani környezetben érthető is, hiszen a gazdasági körülmények igen gyorsan változnak, s korántsem biztos, hogy a magánszemély a szükséges információnak mindig birtokában van, éppen ezért a portfólió megfelelő megosztásának talán soha nem volt olyan nagy jelentősége, mint mostanság. Másfelől az utóbbi időben olyan jellegű befektetési alapok kerültek az érdeklődés középpontjába, amelyek valamilyen típusú garanciával vannak ellátva (legyen az tőkegarancia, vagy egy bizonyos hozamot garantáló alap). Ám ezen belül is érezhető az a tendencia, hogy a befektetők számára fontos ezen konstrukciók visszatekintő hozama is, tehát lényeges, hogy ez is kedvező legyen.

- Az idei esztendő ugyanakkor mérföldkövet is jelent a QUANTIS életében, hiszen nemrégiben sikerrel zárult az LGT Group és a BROKERNET Csoport közötti együttműködési megállapodás hatósági engedélyezési folyamata, így az LGT 30 százalékos tulajdonrészt szerzett a QUANTIS Investment Management Zrt-ben. Egyáltalán hogyan merült fel az együttműködés ötlete?

- Másfél éve merült fel az ötlet, hogy miután a QUANTIS meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát a magyar piacon, egy jelentős, 100 milliárd forintos kezelt állományt tudhat magáénak, érdemes lenne egy olyan szakmai partnert bevonni a társaságba, amely több szempontból – így például know-how, alternatív vagyonkezelés, support oldaláról – támogatni tudja az alapkezelő tevékenységét. Elindult a keresés, ám miután nem gondolkoztunk „giga-méretű” piaci szereplőkben, mint ahogy kisebb, butik-megoldást nyújtó társaságokban sem, illetve olyat preferáltunk, aki beéri a kisebbségi tulajdonrésszel, nem volt könnyű dolgunk. Ám szerencsére „egymásra találtunk” az LGT Group nemzetközi vagyonkezelő céggel, amelynek székhelye a liechtensteini Vaduzban található, s éppen a kelet-európai nyitást fontolgatta. A vállalat tulajdonosa a megalapítás óta, már több mint nyolcvan éve a liechtensteini hercegi család, melynek tagjai a cég irányításában is részt vesznek. Vélhetően az LGT Group neve nem cseng még ismerősen a hazai piacon, ám nemzetközi ismertségét mutatja, hogy mintegy 1700 munkavállalót foglalkoztat, és több mint 20 irodával rendelkezik Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten; 2012. június 30-án pedig 94,7 milliárd svájci frank értékű vagyont kezelt. Az LGT komoly privátbanki tapasztalatokkal rendelkezik, s ez is fontos volt számunkra, hiszen az elkövetkező időszakban éppen ezt az irányt szeretnénk erősíteni a QUANTIS-on belül. Mivel a tranzakció nemrég zárult le, azon még csak most dolgozunk, hogy ez az együttműködés milyen területeket is érint majd a napi operatív működésben, ám az mindenképpen a szakmai támogatás irányát mutatja, hogy az LGT Group olyan személyt delegált a QUANTIS Igazgatóságába, aki a privátbanki területért felelős.

- Ebbe a stratégiába illeszkedik a QUANTIS új leányvállalata, a QUANTIS Alpha is?

- A leányvállalat létrehozásával hangsúlyosabbá kívántuk tenni a prémium ügyfelek, azaz a legalább 15 millió forintos megtakarítással rendelkező személyek kiszolgálását. A számítások szerint ebbe a kategóriába 160-180 ezer háztartás tartozik, s mi ennek a rétegnek kívánunk unikális vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtani. Felvetődhet a kérdés, hogy miben tud egyedit nyújtani a QUANTIS Alpha a piacon lévő versenytársakhoz képest. Komoly fókusz van a vagyonkezelésen, a vagyongyarapodáson, ám ami a bankok által uralt piacon unikálissá teszi a cégünket, az a háttér. A QUANTIS Alpha ugyanis egy alapkezelőből „nevelkedett”, ennek megfelelően a know-how, a vagyonkezelési szemlélet is teljesen más, mint egy kereskedelmi banki háttér esetében. A nemzetközi banki háttérrel rendelkező privát bankok esetében a termékpaletta összetételét legtöbbször regionálisan határozzák meg, de van hogy kontinensenként szabványosítják. Az Alpha termékkiválasztását ezzel szemben nem a globális trend követése jellemzi, de még csak nem is privát bankárokból kiemelt üzletágvezetők határozzák meg – mint ahogy az itthon több banknál is bevett szokás. Az Alpha termékpalettájának kialakítása során a QUANTIS több éves, független alap-kiválasztási eredményeire támaszkodtunk, így az Alpha termékkörében fellelhetőek a kisebb méretű, kevésbé ismert szolgáltatók is, akik adott esetben jobb eredményt tudnak elérni, mint a nagy, globális szereplők. Azaz igyekszünk unikális vagyonkezelési megoldásokkal és egyedi termékkörrel előállni. Ez érvényes az alternatív eszközosztályokra is, például a private equity-re, vagy a hedge fund-okra, amelyekben igen erős az LGT Group, azaz ezen a téren is számítok az együttműködésre. Ennél többet egyelőre nem szeretnék elárulni az Alpháról, de kétségtelen, hogy igen erős verseny várható a prémium kategóriában – főként, hogy a jelenlegi környezetben a hazai bankok is erre a szegmensre fókuszálnak –, ám a termékpalettánknak köszönhetően bízok benne, hogy komoly szeletet tudunk kihasítani a piacból.

- Hogyan illeszkedik a QUANTIS Alpha tevékenysége a BROKERNET Csoport fő irányaihoz?

- A BROKERNET Csoport mintegy 4 ezer főt számláló értékesítési hálózata egyedülállónak tekinthető a hazai piacon, mely hálózat tagjai az ország szinte minden szegletébe el tudnak jutni. Az értékesítési hálózat komoly segítséget jelent a QUANTIS Alpha tevékenységében is, jóllehet a prémium ügyfelek bevonásával az ügyfél-szegmentáció egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a cégcsoport életében, hiszen ezen szegmens egészen más ügyfélgondozást igényel, mint a klasszikus unit-linked életbiztosítást vásárló személyek. A legfontosabb, hogy az eltérő ügyfélszegmenseket jól azonosítsuk, a megfelelő értékesítési csatornán szólítsuk meg őket, majd végül célzott szolgáltatásokkal, hatékonyan elégítsük ki befektetési igényeiket. Ha ezt sikerül megvalósítani, az Alpha sikeres jövő elé néz.

Stabil tulajdonosi háttér – a legnagyobb családi privátbank Európában

Az LGT Group Európa legnagyobb, családi tulajdonban álló privátbanki vagyonkezelő csoportja, s ez az egyedi és stabil háttér érdemi szerepet játszik abban, hogy az ügyfelek egy hosszú távú vállalati stratégiával rendelkező céget avathassanak bizalmukba, amely egyúttal gyors és független döntéseket képes hozni. A társaság céljai között nem a rövidtávú haszon optimalizálása szerepel, hanem a hosszú távú befektetések sikerét tartja szem előtt.

Ami a csoport tulajdonosi hátterét illeti, a vállalat immáron nyolcvan éve a liechtensteini hercegi család kezében van, akik annak idején a családi vagyon kezelése céljából tették le a mára cégcsoporttá bővült társaság alapkövét. A későbbiekben aztán kibővítették az üzletet, a külső befektetők számára is megnyitották a kapukat, s ebből alakult ki az LGT vagyonkezelő üzletága. Az LGT Group elnöke H.S.H. Prince Philipp von und zu Liechtenstein, a vezérigazgató pedig H.S.H. Prince Max von und zu Liechtenstein.

A szolgáltatás minőségét alighanem az érzékelteti a legjobban, hogy a tulajdonos hercegi család mellett a menedzsment számos tagja is azon befektetési ajánlatokban tartja pénzét, amelyet az ügyfeleiknek kínálnak.

A hosszú távon való gondolkodás megjelenik az alkalmazottak hozzáállásában, akik a vállalati filozófiának köszönhetően erőteljesen kötődnek a céghez: nem ritka a 10-20 éves vállalati múlt, sőt, a menedzsment privátbanki üzletágáért felelős tagja immáron 26 éve dolgozik a csoportnál, ahová még mint gyakornok lépett be. Ez a vállalati kultúra pedig komoly előnyt jelenthet a bizalmon alapuló privát banki szolgáltatás, a befektetési tanácsadás területén.

Az LGT Group számára igen fontos a nemzetközi jelenlét, hiszen enélkül nem lehetséges az ügyfelek minél szélesebb körű kiszolgálása. A legvonzóbb befektetési lehetőségek felkutatására a svájci központ mellett irodákat hoztak létre a fontosabb pénzügyi központokban, így Londonban, New Yorkban, Szingapúrban, Hong Kongban, Tokióban és Pekingben. Világszerte pedig mintegy 1700 alkalmazottat foglalkoztat a társaság, amely 2012. június 30-án 94,7 milliárd svájci frank értékű vagyont kezelt.

A csoport számos elismeréssel büszkélkedhet: 2011-ben a „Bilanz” gazdasági magazin Svájc legjobb privátbankjának választotta, továbbá sokatmondó az is, hogy a hitelminősítők évről évre magas besorolást adnak neki, jóval magasabbat, mint amellyel a hasonló jellegű társaságok büszkélkedhetnek: a Moody’s Aa3 stabil besorolással minősítette az LGT-t, a Standard & Poor’s-nál pedig A+, stabil besorolást kapott.

Ami a csoport tulajdonosi hátterét illeti, a vállalat immáron nyolcvan éve a liechtensteini hercegi család kezében van, akik annak idején a családi vagyon kezelése céljából tették le a mára cégcsoporttá bővült társaság alapkövét. A későbbiekben aztán kibővítették az üzletet, a külső befektetők számára is megnyitották a kapukat, s ebből alakult ki az LGT vagyonkezelő üzletága. Az LGT Group elnöke H.S.H. Prince Philipp von und zu Liechtenstein, a vezérigazgató pedig H.S.H. Prince Max von und zu Liechtenstein.

A szolgáltatás minőségét alighanem az érzékelteti a legjobban, hogy a tulajdonos hercegi család mellett a menedzsment számos tagja is azon befektetési ajánlatokban tartja pénzét, amelyet az ügyfeleiknek kínálnak.

A hosszú távon való gondolkodás megjelenik az alkalmazottak hozzáállásában, akik a vállalati filozófiának köszönhetően erőteljesen kötődnek a céghez: nem ritka a 10-20 éves vállalati múlt, sőt, a menedzsment privátbanki üzletágáért felelős tagja immáron 26 éve dolgozik a csoportnál, ahová még mint gyakornok lépett be. Ez a vállalati kultúra pedig komoly előnyt jelenthet a bizalmon alapuló privát banki szolgáltatás, a befektetési tanácsadás területén.

Az LGT Group számára igen fontos a nemzetközi jelenlét, hiszen enélkül nem lehetséges az ügyfelek minél szélesebb körű kiszolgálása. A legvonzóbb befektetési lehetőségek felkutatására a svájci központ mellett irodákat hoztak létre a fontosabb pénzügyi központokban, így Londonban, New Yorkban, Szingapúrban, Hong Kongban, Tokióban és Pekingben. Világszerte pedig mintegy 1700 alkalmazottat foglalkoztat a társaság, amely 2012. június 30-án 94,7 milliárd svájci frank értékű vagyont kezelt.

A csoport számos elismeréssel büszkélkedhet: 2011-ben a „Bilanz” gazdasági magazin Svájc legjobb privátbankjának választotta, továbbá sokatmondó az is, hogy a hitelminősítők évről évre magas besorolást adnak neki, jóval magasabbat, mint amellyel a hasonló jellegű társaságok büszkélkedhetnek: a Moody’s Aa3 stabil besorolással minősítette az LGT-t, a Standard & Poor’s-nál pedig A+, stabil besorolást kapott.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.