BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásárolják az értékpapírokat

Újabb csúcsot ért el októberben a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya. A kisbefektetők leginkább a befektetési alapokat és az állampapírokat keresik, viszont a részvényeket inkább eladogatták

Újabb csúcsra emelkedett a hazai háztartások kezén lévő értékpapírok állománya: október végén 4387,5 milliárd forintot tett ki, amely bő 61 milliárd forinttal magasabb a szeptemberinél - közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az éves növekedés is igen figyelemre méltó: a tavaly októberi állapothoz képest 7,2 százalékkal nőtt a szektornál lévő értékpapírok mennyisége. A lakosság befektetési szokásai ugyanakkor nem változtak látványosan októberben, továbbra is az állampapír és egyre inkább a befektetési jegy a kedvenc, míg a részvényeknél nincsen jelentősebb mozgás.

Az állampapírokat az MNB statisztikáinak tanúsága szerint változatlanul nagy lendülettel vásárolják a lakossági ügyfelek. A hónap végén 1107 milliárd forintnyi ilyen értékpapír volt a lakossági befektetőknél, amely 47,3 milliárd forinttal magasabb az egy hónappal korábbinál. A hosszú hónapok óta tartó vásárlások miatt így igencsak figyelemre méltó növekedés mutatkozik a lakosság kezén lévő állampapíroknál: jelenlegi mennyiségük már csaknem másfélszerese a 2011. októberinek.

Az MNB adatainak tanúsága szerint a befektetési jegyek is kezdik visszanyerni a vonzerejüket a kisbefektetők szemében: ebben jelentős szerepe lehet annak, hogy a csökkenő kamatkörnyezet miatt a betétek kezdenek veszíteni a vonzererjükből, illetve annak is, hogy a viszonylag kedvező tőkepiaci környezetben az alapok jó teljesítményt nyújtottak. Októberben 26 milliárd forinttal, 2150,1 milliárdra emelkedett a háztartásoknál lévő befektetési jegyek állománya, amely már stabilan meghaladja a bázisidőszaki mennyiséget is.

A pénzügyi vállalatok (köztük bankok) által kibocsátott kötvényeknél nem történt pozitív változás: a lakosságnál lévő mennyiség közel 21 milliárd forinttal, 700 milliárd alá csökkent, így már 8,8 százalékkal kevesebb a bázisidőszaki, 762 milliárdos állománynál.

A részvényeknél már jóval ellentmondásosabb a helyzet. Bár a háztartásoknál lévő állomány 15,7 milliárd forinttal, 335,9 milliárdra növekedett októberben, a lakossági befektetők változatlanul nettó eladóként viselkedtek a részvénypiacon: a tranzakciókat alapul véve szeptemberben 21,5, míg októberben 6,7 százalékkal csökkent a náluk lévő állomány. Érdekes viszont, hogy amíg a háztartások inkább eladogatták részvényeiket, a külföldi befektetők augusztustól októberig rendre vásároltak a piacon: szeptemberben 32,2 milliárd forintos, októberben pedig majdnem 20 milliárdos pluszt produkáltak a tranzakcióknál, így október végén csaknem 3200 forintnyi részvény volt a birtokukban. Ennek megfelelően a háztartások részesedése nem tudott érdemben növekedni a tizedik hónapban sem a részvénypiacon: az október végi, 4387,5 milliárdos össz-állományt figyelembe véve 7 százalék környékén mozgott, míg a külföldiek kezén volt a teljes mennyiség több mint kétharmada.

Rekordon a külföldiek állománya is

A külföldi (nem rezidens) befektetők kezén lévő állampapír-állomány is rekordot döntött októberben: a jegybank adatai szerint 9872 milliárd forintot tett ki, amely bő 250 milliárd forinttal magasabb az egy hónappal korábbinál. Az MNB statisztikái szerint a növekedésből 86 milliárd forintot tettek ki a tranzakciók, ami viszont jóval kevesebb, mint szeptemberben.

Ezzel a külföldi befektetők kezén lévő állampapírok aránya is tovább emelkedett: jelenleg már 56,6 százalékot ér el. A pénzügyi vállalatok az összes állampapír 35,55 százaléka felett rendelkeztek október végén, míg a háztartások kezén a teljes mennyiség bő 6 százaléka volt.

Ezzel a külföldi befektetők kezén lévő állampapírok aránya is tovább emelkedett: jelenleg már 56,6 százalékot ér el. A pénzügyi vállalatok az összes állampapír 35,55 százaléka felett rendelkeztek október végén, míg a háztartások kezén a teljes mennyiség bő 6 százaléka volt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.