BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelezi a lakosság az államot

A lakosságnak sosem volt még ennyi értékpapírja, historikus csúcsot döntött a kisbefektetők állampapír- és befektetésijegy-állománya is.

Soha nem volt még a lakosságnak annyi megtakarítása értékpapír-számlákon, mint tavaly novemberben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint a 11. hónap végén 4445,9 milliárd forintnyi értékpapírjuk volt a háztartásoknak, bő tíz százalékkal több, mint az év elején.Tavaly egyébként januárt leszámítva, amikor – vélhetően főleg a végtörlesztés miatt – a háztartások több mint 110 milliárd forintnyi értékpapírt adtak el, a lakosság minden hónapban nettó vásárlónak számított a hazai értékpapírpiacon. Novemberben is 85,8 milliárd forintnyi friss megtakarítást fektettek a különböző eszközökbe, a vásárlástól az sem tántorította el a kisbefektetőket, hogy ebben a hónapban összességében véve veszteséget értek el a portfólióikon.

A hónap slágerterméke – akárcsak az év korábbi időszakában – az állampapír volt. Novemberben 62,2 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került az állampapírpiacra, ezzel a háztartások állománya a történelmi csúcsnak számító 1168 milliárd forintra emelkedett. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a volumen nagyrészt úgynevezett lakossági állampapírból áll, vagyis olyan hitelpapírokból, amelyeket kizárólag vagy elsősorban csak a kisbefektetőknek kínál az állam. Ezekből összesen 925,6 milliárd forintnyit birtokoltak a befektetők.

A legkedveltebb lakossági állampapír az egyéves futamidejű fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegy, ebben november végén 405,2 milliárd forintnyi megtakarítás volt. Az év elején ugyanebben az értékpapírtípusban alig 80 milliárd forintot tartottak még csak a befektetők.

A devizakötvények is felkeltették a lakosság érdeklődését. Az ÁKK november 21-én hozta forgalomba az új, elsősorban lakossági ügyfeleknek szánt Prémium Euró Magyar Államkötvényét. (Ez iránt az intézményi befektetők is érdeklődnek.) A lakosság novemberben 6,6 milliárd forintnyi friss megtakarítást vitt a deviza állampapírpiacra, így a hónap végére 71 milliárd forintnyira nőtt az ilyen eszközök állománya az értékpapírszámláin.

Miközben az állam egyre több lakossági megtakarítást gyűjt össze, a banki kötvények állománya a háztartásoknál egyre kisebb. November végére a kétéves mélypontnak megfelelő 678 milliárd forintra zsugorodott a volumen, ebben a hónapban 17,3 milliárd forintnyi banki hitelpapírt váltottak vissza a kisbefektetők, az év egészében pedig a visszaváltások értéke meghaladta a 90 milliárd forintot.

A befektetési alapok ezzel szemben a végtörlesztéssel érintett januárt és februárt nem számítva folyamatosan vonzották a lakossági megtakarításokat az idén, az első 11 hónapban összesen 87,5 milliárd forintnyi friss pénzt gyűjtöttek. Csak novemberben 34,2 milliárd forintnyi új háztartási megtakarítás került az alapokba, a hónap végén így a lakosságnál lévő befektetési jegyek állománya 2181,1 milliárd forintra nőtt, ami historikus csúcsnak számít. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint különösen az abszolút hozamú alapok iránt nőtt meg az érdeklődés, a befektetéseket relatíve szabadon kezelő, a portfóliómenedzserek szakértelmére építő konstrukciók 40 milliárd forintnál is több friss tőkét szereztek az első 11 hónapban. Novemberben egyébként az árfolyamok kedvezőtlenül alakultak, így a kisbefektetők egy keveset, 3,3 milliárd forintnyit buktak az alapokon.

A részvényeket választó háziasszonyok még rosszabb hónapot tudhattak maguk mögött, 22,5 milliárdnyi árfolyamveszteséggel zárták a novembert. Ennek ellenére voltak olyanok, akik kedvező beszállási pontokat láttak a hazai részvénypiacon, a hónap során ugyani 6,9 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került a tőzsdére. A háztartások részvényállománya mindezekkel együtt 2010 márciusa óta nem látott mélypontra, 320,3 milliárd forintra csökkent.

A külföldiek eladták az állampapírt

Miközben a lakosság szorgosan vásárolta novemberben a magyar állampapírokat, a jegybank adatai szerint a külföldi befektetők ebben a hónapban komoly állománytól szabadultak meg.

A tranzakciók nettó értéke 118 milliárd forintnyi visszaváltást eredményezett.

A forint állampapírokat továbbra is vásárolták a nemzetközi befektetők, 33,8 milliárd forintnyi friss pénzt hoztak a kötvénypiacra, s egyévesnél rövidebb lejáratú forintos állampapírba 29,6 milliárdnyi új tőkét fektettek.

A deviza állampapíroknál viszont a havi tranzakciók értéke negatív volt, összesen 181,8 milliárd forintnyi visszaváltást bonyolítottak le a külföldi befektetők. A nemzetközi befektetők egyébként novemberben veszteséget szenvedtek el a magyar állampapírokon, főleg a devizakötvényeinken buktak sokat, de a forint államkötvényeken is keletkezett egy kevés veszteségük.

A tranzakciók nettó értéke 118 milliárd forintnyi visszaváltást eredményezett.

A forint állampapírokat továbbra is vásárolták a nemzetközi befektetők, 33,8 milliárd forintnyi friss pénzt hoztak a kötvénypiacra, s egyévesnél rövidebb lejáratú forintos állampapírba 29,6 milliárdnyi új tőkét fektettek.

A deviza állampapíroknál viszont a havi tranzakciók értéke negatív volt, összesen 181,8 milliárd forintnyi visszaváltást bonyolítottak le a külföldi befektetők. A nemzetközi befektetők egyébként novemberben veszteséget szenvedtek el a magyar állampapírokon, főleg a devizakötvényeinken buktak sokat, de a forint államkötvényeken is keletkezett egy kevés veszteségük. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.