BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogyott a deviza államkötvény

Nem egészen két hónappal a kibocsátás kezdete után lezárják az első Prémium Euró Magyar Államkötvény-sorozat kibocsátását. Az első sorozat igen sikeres volt: már csaknem egymilliárd forintnyit vásároltak meg belőle a befektetők, holnapig lehet még belőle venni

Kiugró siker a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) az eddigi értékesítési adatok alapján. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tavaly november 21-én bocsátotta ki a hitelpapírból az első sorozatot, amiből eredetileg 200 millió eurónyit terveztek eladni. Az inflációt követő kamatozású eurós államkötvény azonban olyan jól fogyott, hogy még tavaly december első felében duplázni, majd karácsony előtt triplázni kellett a kibocsátandó mennyiséget. Mivel ez sem volt elég, a múlt hét végén már egymilliárd euróra kellett növelni a kibocsátást, a befektetők azonban a jelek szerint az újabb 400 milliárd forintnyi devizakötvényt is elkapkodták, vagy napokon belül elkapkodhatják.

Az ÁKK ezért tegnap úgy döntött, a 2015 végén lejáró inflációt követő kamatozású eurós államkötvény forgalmazását lezárja, utoljára holnap délig lehet jegyezni ebből az értékpapírból, csütörtöktől pedig új inflációt követő kamatozású eurós állampapír-sorozattal lép a piacra az államadósság-kezelő. Az új PEMÁK 2016 májusában jár le, a kamata az előzőhöz hasonlóan 2,5 százalékponttal haladja majd meg az eurózóna inflációjának ütemét, az első kamatperiódusban így 4,5 százalékos lesz majd. Az első PEMÁK-hoz hasonlóan a kamatperiódus hossza fél év lesz, az egyetlen különbség, hogy most már a forgalomba hozatali mennyiség nem 200 millió, hanem egyből félmilliárd forintról indul.

Az eurós lakossági állampapír sikere a szakembereket is meglepte. „Meglepő, hogy máris egymilliárd eurónál tart ennek az állampapírnak az értékesítése” – mondta lapunknak Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. Amikor elindul egy ilyen állampapír kibocsátása, még érthető, hogy magas a kereslet, később azonban, ahogy feltöltődnek a portfóliók, ennek el kellene laposodnia – magyarázza a szakember. Orbán szerint nincs érdemi beáramlás azokba a hazai befektetési alapokba, amelyek eddig ebből a kötvényből vásároltak.

Az ÁKK közlése szerint egyébként a hatalmas mennyiségű eurós állampapírt főleg a hazai intézményi befektetők jegyezték le. Az eddig értékesített PEMÁK 88 százaléka náluk landolt, az egyes számú célcsoportnak kikiáltott lakossági befektetők részesedése a vásárlásokból mindössze 10 százalékot tett ki. Ez a néhány hét alatt eladott, hozzávetőlegesen 100 milliárd forintos mennyiség azonban hatalmasnak számít, hiszen a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly novemberben még csak 71 milliárd forint volt a háztartások deviza állampapír-állománya. A kisbefektetők és a hazai intézmények mellett egyébként még a külföldiek is vásároltak PEMÁK-ot, az értékesített állampapírok 2 százaléka hozzájuk került.

Hiába fogy jól a PEMÁK, az állam-adósságkezelő leszögezte, az inflációt követő kamatozású államkötvény sikere nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést. Az elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terv 4–4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, amelynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. A tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg – közölte az ÁKK.

A szakemberek egyébként nem igazán értik a késlekedést. „Csodálkozom, miért nem jött még ki egy dollár-kötvénnyel az ÁKK” – nyilatkozta lapunknak Orbán Gábor. A szakember véleménye szerint a hároméves lejáratú PEMÁK-nál lényegesen hosszabb futamidejű, például tízéves devizakötvényekkel is könnyen a piacra lehetne most lépni, ráadásul ezek kamata még kedvezőbb is lehetne.

Jelenleg a tízéves dollárkötvényeink átlagosan 4,6 százalékos kamattal forognak a másodpiacon, a PEMÁK-hoz hasonló futamidejű, 2015-ben lejáró dolláros papírjainknak pedig mindössze 3,2 százalékos kamattal vásárolhatók meg.

A KKJ is kapós volt a múlt héten

Nem csak az eurós állampapír, de a forintos is népszerű volt a múlt héten. Az ÁKK tőzsdei tájékoztatója szerint a legkedveltebb lakossági állampapírból, a Kamatozó Kincstárjegyből a múlt héten 17,15 milliárd forintnyi jegyeztek le a befektetők, az ÁKK az ajánlatokból 15,1 milliárd forintnyit fogadott el. Az egyéves futamidejű állampapír kamata 6,5 százalékos volt. A Féléves Kincs­tárjegyre lényegesen szerényebb volt a kereslet, ebből 484 millió forintnyi kelt el.

Az elsősorban intézményi befektetők számára kínált állampapírok is kapósak voltak, a három hónapos diszkont kincstárjegyet csaknem háromszorosan jegyezték túl.

Az elsősorban intézményi befektetők számára kínált állampapírok is kapósak voltak, a három hónapos diszkont kincstárjegyet csaknem háromszorosan jegyezték túl.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.