BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háztartásoknak és a külföldieknek nem volt még ennyi állampapírjuk

Számos csúcs megdőlt az év végére a hazai értékpapírpiacon. A lakosság állampapír- és befektetésijegy-állománya történelmi csúcsra ugrott, a külföldieknél lévő magyar állampapírok állománya átlépte a 10 ezer milliárd forintos határt

Csaknem 100 milliárd forintnyi friss tőkét fektettek a hazai háztartások az elmúlt év utolsó hónapjában valamilyen értékpapírba, emellett még 26,8 milliárd forintnyi hozam is ütötte a markukat. Ennek köszönhetően az év végére a lakosság értékpapírszámláin már 4572,7 milliárd forintnyi megtakarítás volt, ami történelmi rekordnak számít. A lakosság az év legelejét leszámítva, amikor a végtörlesztés miatt sokan kénytelenek voltak a befektetéseiket likvidálni, tavaly egész évben szorgosan takarékoskodott, és nettó értelemben véve vásárlónak számított az értékpapírpiacon.

Az egyik nyertese ennek az állampapírpiac volt. Az intenzív kommunikáció és a viszonylag magas lakossági állampapírkamatok meghozták az eredményt: az év végére a háztartásoknak 1245,6 milliárd forintja volt magyar állampapírban, ami történelmi csúcsnak számít. Ráadásul a kisbefektetők állampapír-vásárlási kedve az Államadósság Kezelő Központ múlt heti közlése szerint januárban sem tört meg, így a következő havi adatsorban még magasabb érték szerepelhet. Az MNB adatai szerint egyébként december volt a második legerősebb hónap tavaly a lakossági állampapír-értékesítésben, csaknem 70 milliárd forintnyi friss tőkével finanszírozták a kisbefektetők az utolsó hónapban az államot.

Szintén kedvező hír, hogy decemberben már nem csak az éven belüli lejáratú állampapírok mozgatták meg a kisbefektetők fantáziáját, hanem a hosszabb futamidejűek is, az utolsó hónapban csaknem 18 milliárd forintnyi államkötvényt vásárolt a lakosság. Valószínűleg sikert aratott a kisbefektetők körében a novemberben kibocsátott inflációt követő eurókötvény is, decemberben ugyanis a háztartások 18,3 milliárd forintot költöttek devizás állampapírokra, ezzel a náluk lévő ilyen állomány rekordszintre, 92,7 milliárd forintra ugrott. Az év végi lakossági devizás állampapír-állomány egyébként több mint a kétszerese volt az év elejinek.

Amennyire kedveltté vált az állampapír a kisbefektetők körében, annyira csökken a korábban közkedvelt banki kötvények népszerűsége. A lakosság jóformán az egész évben folyamatosan nettó eladónak számított a banki kötvénypiacon, vagyis kevesebb új hitelpapírt vásárolt, mint amennyit eladott, vagy lejárt a számláin. Az év végén már 670 milliárd forintnyi sem volt a háztartások banki kötvényben tartott megtakarítása, ez 2010 októbere óta a legalacsonyabb érték.

A befektetési alapok népszerűsége ezzel szemben töretlen maradt. A lakosság az egyre csökkenő bankbetétkamatok láttán a jelek szerint szívesen fordul a valamivel magasabb kockázat mellett magasabb hozammal kecsegtető befektetési formák felé. Az alapokba decemberben 37,9 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a kisbefektetőktől, akik utoljára 2010 tavaszán mutattak hasonlóan intenzív érdeklődést az alapok iránt. A komoly tőkebeáramlásban persze szerepet játszhatott az is, hogy akárcsak 2010 elején, a visszatekintő hozamok tavaly év végén is rendkívül magasak voltak. Különösen a kötvényalapoknál volt ez jellemző, amelyekből a háztartásoknál lévő volumen az MNB adatai szerint 12,5 milliárd forinttal ugrott meg 2012 utolsó hónapjában. A háztartások teljes befektetési jegyekben lévő vagyona az év végén egyébként 2238,8 milliárd forint volt. A kötvényalapok mellett a pénzpiaci és a származtatott alapokban tartják a legtöbb pénzt a kisbefektetők. Utóbbi kategóriába két kedvelt lakossági befektetési alaptípus is beletartozik: a tőkevédett alapok és az abszolút hozamú alapok többsége származtatott alap.

Részvényeket is vásároltak a kisbefektetők decemberben mintegy 5 milliárd forint értékben, a negatív hozamokon viszont ennél valamivel többet buktak, így az év végén 318,3 milliárd forintnyi részvény volt a kisbefektetők tulajdonában.

Csúcson a külföldi állomány

Nem csak a háztartások, de a külföldiek is alaposan bevásároltak magyar állampapírból. Decemberben csaknem 90 milliárd forinttal növelték nettó állományukat, ezzel a náluk lévő teljes volumen árfolyamértéken 10 ezer milliárd forint fölé ugrott. Az év végén a teljes kibocsátott állampapír-állomány 56,6 százaléka volt külföldi kézben.

A forint államkötvények állományából 46,9 százalék volt az év végén külföldieknél, összértékük meghaladta a 4440 milliárdot. Egyévesnél rövidebb futamidejű forintos állampapírból ennek csak a tizedét tartják a külföldiek, a devizakötvényeink több mint 90 százaléka – december végi árfolyamértéken számolva több mint 5100 milliárd forintnyi – külföldi tulajdonban van.

A decemberi nyereség nagy részét a devizás papírokon érték el a befektetők.

A forint államkötvények állományából 46,9 százalék volt az év végén külföldieknél, összértékük meghaladta a 4440 milliárdot. Egyévesnél rövidebb futamidejű forintos állampapírból ennek csak a tizedét tartják a külföldiek, a devizakötvényeink több mint 90 százaléka – december végi árfolyamértéken számolva több mint 5100 milliárd forintnyi – külföldi tulajdonban van.

A decemberi nyereség nagy részét a devizás papírokon érték el a befektetők. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.