BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részvénypiac volt a nyerő

Januárban a legtöbbet a részvényeken lehetett volna keresni, a kisbefektetők mégis inkább kiszálltak ebből a piacból. A befektetési alapokat vették, mint a cukrot, különösen a kötvényalap fogyott jól, pedig azon a tavalyihoz hasonló hozam az idén már aligha lesz

Több mint 100 milliárd forintnyi friss tőkét fektetett be a lakosság januárban az értékpapírpiacba – egyebek között ez is kiderül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett adataiból. Emellett a hozamok is gyarapították mintegy 30 milliárd forinttal a hónapban a kisbefektetők vagyonát, így háztartásoknak január végén 4700 milliárd forintnál is több megtakarításuk volt értékpapírokban, ami történelmi csúcsnak számít.

Az állampapírok népszerűsége továbbra is töretlen, januárban 65,7 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került ezekbe az értékpapírokba, ezzel az állomány újabb csúcsra, 1310 milliárd forint fölé ugrott. Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint a február hasonlóan erős volt, több mint 66 milliárd forintot fektettek be a háztartások az állampapír-piacon.

A lakosság januárban leginkább az egyévesnél rövidebb futamidejű állampapírokat kereste, ezekből több mint 55 milliárd forintnyit vásárolt, emellett népszerű volt a devizás állampapír is, amiből 12 milliárd forintot meghaladó mennyiséget jegyeztek, ezzel a kisbefektetői állomány 100 milliárd forint fölé emelkedett. A banki kötvények továbbra sem kelendők a kisbefektetők körében. Januárban 21 milliárd forintnyi váltott vissza a lakosság, pedig ezen az értékpapíron – szemben az enyhe veszteséget produkáló állampapírokkal – hozam is keletkezett.

Az állampapíroknál is kelendőbben voltak januárban a befektetési alapok. Úgy tűnik, a csökkenő betéti kamatok és az alapok szép visszatekintő hozamai a befektetési jegyek felé terelik a kisbefektetőket.

Az MNB adatai szerint januárban 82,5 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek a háztartások ilyen konstrukciókba, amelyeken 6,2 milliárd forintnyi hozam is keletkezett. Ennek eredményeként az első hónap végén korábban soha nem látott összeg, 2327,5 milliárd forintnyi lakossági vagyon volt már befektetési alapokban. A lakosság kedvencei a hónap során a kötvényalapok voltak, amelyeknek a visszatekintő hozamaik valóban vonzóak, korántsem biztos azonban, hogy az idén is olyan szép teljesítményt érnek majd el, mint 2012-ben.

A másik favorit a származtatott alap volt, ezek közé tartoznak az egyre népszerűbb abszolút hozamú alapok is.

A legtöbbet egyébként a részvénypiacon lehetett keresni januárban, a kisbefektetők egyik kedvence, az OTP például 11,6 százalékot emelkedett az első hónapban, de az FHB, a Magyar Telekom vagy az Egis befektetői sem panaszkodhattak. A háztartások részvénybefektetéseinek állománya mégsem sokat változott az első hónapban, január végén 318,9 milliárd forint volt, alig 600 millióval több, mint tavaly év végén. Az első hónapban 22 milliárd forintnyi hozamot értek el a háziasszonyok a hazai részvénypiacon, ám januárban 21,3 milliárd forintnyi részvényt értékesítettek a háztartások.

Elfogyott a PEMÁK

A tavaly november óta kapható Prémium Euro Magyar Államkötvényből (PEMÁK) összesen 1,45 milliárd euró értékben vásároltak február végéig – közölte az Államadósság Kezelő Központ. Tekintettel az intenzív keresletre az adósságkezelő januárban 1 milliárd euróra emelte meg a kibocsátott mennyiséget, majd egy újabb sorozatot hirdetett meg 500 millió euró értékben. Mostanra ez a sorozat is szinte teljes egészében elfogyott. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya a PEMÁK-ból 11,3, a belföldi intézményi befektetőké 85,7, a külföldieké pedig 3 százalékos.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.