BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit szólnak a londoni elemzők Cséfalvay szóbeli intervenciójához?

Jelentős szóbeli intervenció kezdődött a forint védelmében, és ezt ugyancsak komoly mértékű közvetlen devizapiaci beavatkozás is követheti szükség esetén a jegybank részéről - vélekedtek Cséfalvay Zoltán hétfői sajtótájékoztatóját kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára újságíróknak kijelentette, hogy a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta. Hozzátette: a forint hétfői árfolyam-ingadozása "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi helyzetre vezethető vissza.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a magyar szakpolitikus szavait kommentálva annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány legalább az MNB monetáris tanácsának március 26-ai kamatdöntő üléséig mindenképpen szeretne gátat szabni a forint gyengülésének, és ennek érdekében most már erőteljes verbális intervenció zajlik.

Ash szerint a magyar jegybank 46 milliárd dollárnak megfelelő devizatartaléka - amely mintegy négy és fél havi importszámlának felel meg - közvetlen piaci intervenciót is lehetővé tesz, szükség esetén akár 15 milliárd dollár erejéig is.

15 óra után

Magyarország nem érdekelt a gyengébb forintárfolyamban – mondta Cséfalvay Zoltán. A Reuters tudósítása szerint az NGM államtitkára azt is hangsúlyozta, hogy nem akarják leértékelni a devizát.

Magyarország a piacról tudja finanszírozza az adósságot – emelte ki Cséfalvay.

A forint hétfői árfolyam-ingadozása "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi helyzetre vezethető vissza – mondta a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

15 óra előtt

A forint erősödött délután az euróval szemben. A hazai deviza 308,5-ös 14 hónapos mélypontjáról 307-ig korrigált napközben, majd 305,5-ig erősödött arra a jelzésre, hogy Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára megszólal a forint kapcsán.

"Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár doorstep sajtótájékoztatót tart a forint árfolyamával kapcsolatban a nemzetközi - ciprusi - helyzetre való tekintettel" – írta meghívójában a Nemzetgazdasági Minisztérium. Cséfalvay délután 3-kor szólal meg.

A hírre a forint erősödni kezdett – mondták a Világgazdaság Online-nak devizapiaci kereskedők. A piaci szereplők azt várják, hogy a nyugtató szavak érkeznek.

„Következő hónapokban 300 feletti euró/forint árfolyamra számítunk” – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint az európai válság is felerősödhet a tavasz során, és az MNB-vel kapcsolatos bizonytalanságok is nyomás alatt tartják a forintot. Szerinte az év második felében a félelmek csillapodhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.