BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat hoztak az alapok

Az amerikai részvénypiac fellendülésével és a dollár erősödésével a fejlett piaci részvényekbe fektető alapok árfolyama is megindult felfelé. A befektetők látványos hozamokat érhettek el az első három hónapban, még a korábbi évek egyik nagy vesztese is jól teljesített

A korábban nem túl fényesen teljesítő alapoké volt az év eddigi első három hónapja – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból. Az alapokkal az év eddigi részében jól lehetett keresni, volt olyan részvényalap, amelyik 20 százalékosnál is nagyobb hozamot ért el az év eleje óta. Ilyen volt például az OTP Klímaváltozás, amely az év elejétől több mint 21 százalékot szedett magára, amivel a legjobban teljesítő alap lett az idén. Ez azonban távolról sem volt még elég ahhoz, hogy a konstrukció ledolgozza az elmúlt években felhalmozott veszteségeit: aki az alap indulásakor tette bele a pénzét, még mindig 40 százalékos mínuszban van. A zöld energetikai cégek részvényeibe fektető alap ugyanis az elmúlt években általában a leggyengébb részvényalapok közé tartozott.

A zöld alap mellett az amerikai részvényalapok befektetői jártak a legjobban az év eddigi részében, a Pioneer USA devizarészvény alapja 17 százalék fölötti hozamot ért el szűk három hónap alatt, a Generali Mustang, a K&H Amerika és a Quantis Észak-Amerika is 15 százalék fölötti hozammal örvendeztette meg őket, de számos másik fejlett piaci részvényalapról is elmondható, hogy az év eleje óta kétszámjegyű hozamot ért el. Ebben nyilván fontos szerepet játszott az amerikai részvénypiac emelkedése és a dollár erősödése a forinthoz képest.

A feltörekvő piaci részvényalapok közül folytatódott a török piacon befektetők sikerszériája, a tavaly 50 százalék körüli hozamot elérő konstrukciók az idei első negyedévben további 10 százalék körüli nyereséget hoztak. Rajtuk kívül még az ázsiai piacokon befektető alapokkal lehetett viszonylag szépen keresni, a régiós piacokon és a hazai tőzsdén viszont kevés hozam termett.

A BUX-ot követő részvényalapok hozama például az év eleje óta negatív.
Az abszolút hozamú alapok között is voltak jól teljesítők az év első három hónapjában. Ebben a kategóriában az év eleje óta a kizárólag privátbanki körben értékesített OTP Trend érte el a legmagasabb hozamot, több mint 13 százalékosat. Ez az alap egyébként az alapkezelő honlapja szerint főleg fejlett piaci részvényekbe fektet be, ha azonban a portfóliókezelő éppen nem találja vonzónak a részvényeket, megvan a lehetősége arra, hogy pénzpiaci eszközökbe helyezze át a vagyont. Az abszolút hozamú kategóriában még egy másik OTP-s alap, az EMDA ért el kétszámjegyű hozamot az év eleje óta. Szépen teljesítettek még a kategórián belül a Concorde Alapkezelő egyes konstrukciói, különösen a Platina Pí, a korábban abszolút nyerőnek számító OTP Supra viszont az év eleje óta elért 2,72 százalékos hozamával kategóriájában csak a középmezőnyben van.

A tipikusan lakossági szegmensnek szánt tőkevédett alapok hozamai is többnyire jól alakultak az év eddigi részében.
A K&H Fix Plusz 21 például több mint 18, a Fix Plusz 19 pedig csaknem 16 százalékos hozamot ért el. Az alapok ősszel járnak le, és eddigi teljes futamidejük alatt viszonylag jól teljesítettek.

Dől a pénz az alapokba

A jól teljesítő befektetési alapok a tőkét is vonzzák. Az egyik leglátványosabban gyarapodó alap az OTP Supra, amelynek vagyona már 49 milliárd forint. Gyoran hízik a Pioneer Regatta is, amely csak tavaly júniusban startolt el, mégis már 13,5 milliárd forint van benne.

sok pénz került a szintén abszolút hozamú Aegon MoneyMaxxba is, amely 20 milliárd forintos vagyonával a harmadik legnagyobb abszolút hozamú alap, és egy évvel ezelőtt még feleennyi volt a vagyona. A MoneyMaxxnál egyébként nagy kérdés, hogyan reagálnak majd a befektetők arra, hogy a portfóliót kezelő Orbán Gábor távozott az Aegontól, és a Nemzetgazdasági Minisztériumban folytatja a pályáját, hiszen ezeknél az alapoknál a portfóliómenedzser tudását veszik meg az ügyfelek.

sok pénz került a szintén abszolút hozamú Aegon MoneyMaxxba is, amely 20 milliárd forintos vagyonával a harmadik legnagyobb abszolút hozamú alap, és egy évvel ezelőtt még feleennyi volt a vagyona. A MoneyMaxxnál egyébként nagy kérdés, hogyan reagálnak majd a befektetők arra, hogy a portfóliót kezelő Orbán Gábor távozott az Aegontól, és a Nemzetgazdasági Minisztériumban folytatja a pályáját, hiszen ezeknél az alapoknál a portfóliómenedzser tudását veszik meg az ügyfelek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.