BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmillió forintos bírságot kapott a PSZÁF-tól az Allianz pénztára

Dokumentálás A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tízmillió forintos bírságot rótt ki az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra – áll a felügyelet szerdán kiadott határozatában.

A felügyelet a súlyos büntetést az iratmegőrzési szabályok megsértése miatt rótta ki a pénztárra. Emellett a pénztár vezetőinek felmentését is kezdeményezte a hatóság, sőt az ügyvezetőt további egymillió, helyettesét 600 ezer, a pénztár igazgató tanácsának elnökét pedig 100 ezer forint bírsággal sújtotta.

A PSZÁF 2011. december 5. és 2012. február 6. között folytatott célvizsgálatot a pénztár magánpénztári ágazatánál. Ennek során megállapította, hogy a pénztár irattárában az 1998-2000 közötti időszakra vonatkozó magánpénztári tagdíjbevallások nagyobb része elázott. Ezt az iratanyagot a pénztár egy 2011-ben végrehajtott iratarchiválási projektben válogatás és másolás nélkül kiselejtezte.

A PSZÁF azt is megállapította továbbá, hogy a pénztár számítógépen őrzi a mágneses adathordozón beadott tagdíjbevallások adattartalmát, de e bevallások papíralapú összesítőit 2011-ben szintén másolás nélkül semmisítette meg.

A 2002–2006 közötti bevallási időszakban floppy lemezen benyújtott bevallások papíralapú összesítő adatlapja számviteli bizonylat, ezért ezeknek a megőrzési idő lejárta előtti, szabályos elektronikus archiválás nélkül történő selejtezése sérti az iratmegőrzési időre vonatkozó rendelkezéseket.

Az Allianz nyugdíjpénztára 2011-ben költségcsökkentési célból rendelte el a papír alapú dokumentumok digitalizálását, amelyek tárolása évente 40 millió forintban került - közölte Kozek András, az Allianz Biztosító vezérigazgató-helyettese. Az eljárás során az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőkkel kapcsolatos iratok eredetijét megsemmisítették, csak a maradók papírjait őrizték meg eredetiben. Az Allianznál elismerték, hogy hibáztak abban, hogy az archiváláshoz nem kérték a felügyelet engedélyét, a tagokat viszont nem érték károk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.