BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkét emel a Commerzban

Riadalom tört ki a héten a Commerzbank piacán, miután egy német lap azt írta, hogy a cég tőkeemelésre készül. A bank nem sokkal később be is jelentette, hogy 2,5 milliárd euró friss tőkét kíván bevonni júniusban, hogy a német állam 1,6 milliárd és az Allianz 750 millió eurós alárendelt kölcsöntőkéjét visszafizesse.

Ez jelentős lépés, hogy a bank Bázel III. szerinti tőkemegfelelése elérhesse 2014 végére a 9 százalékot, hiszen így már nyáron 8,6 százalékra emelkedhet az érték a jelenlegi 7,6-ról. A tranzakciót a részvényeseknek jóvá kell hagyniuk az április közgyűlésen, ahol a papírokat 10:1 arányban összevonhatják.

Számításaink szerint minden 3 új részvényre fog jutni egy részvényjegyzési jog, amely 30 százalékos hígulást okoz a részvények számában. Ha ezt a jogot nem értékesítik a részvényesek, akkor a tulajdonosi szerkezet nem változna jelentősen. A német állam már most közölte, hogy ugyan a jogot megszerzi a tőkeemelésre - mintegy 650 millió euró értékben -, de ebben nem vesz részt, hanem a jogait a június elején esedékes kereskedési periódusban értékesíti.

Így a német állam tulajdonrésze a tranzakciót követően 20 százalék alá csökken a jelenlegi 25-ről. Számításaink szerint a konstrukcióból adódó „fair érték” a részvényekre a tőkeemelés során 1,3 euró körül lehet, ha a széles körben elterjedt 13,8 százalék körüli tőkeköltséget veszünk figyelembe. Ennél alacsonyabb részvényesi hozamelvárással a tőkeemelés is magasabb fair áron születhetne meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.