BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik a kötvényalapokat

A csökkenő betéti kamatok a kötvényalapok felé terelik a lakossági befektetőket. A visszatekintő hozamok nagyon szépek, de nem jelentenek garanciát arra, hogy a jövőben is ilyen sokat hoznak majd ezek a konstrukciók

Egyre több magyar államkötvényt tartanak a hazai befektetési alapok – derül ki a Magyar Nemzeti Bank napokban publikált adataiból. Január végén az alapok 333 milliárd forintnyi magyar államkötvényt tartottak, ennél többet utoljára 2008 októberében, vagyis még a válság magyarországi elmélyülése előtt fektettek csak be a hazai államkötvénypiacon.

A tendenciában fontos szerepet játszhat a kötvényalapok növekvő népszerűsége. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint január végén 426,7 milliárd forint volt kötvényalapokban, ez csaknem hétéves rekordnak számít, és ezek az alapok csupán az év első hónapjában 33,4 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak. A beáramlás azóta is töretlennek tűnik, a legnagyobb hazai kötvényalap, az OTP Optima vagyona például az első két hónapban pedig csaknem 50 milliárd forinttal nőtt, és csak februárban 26 milliárd forinttal gyarapodott. Lényegesen kisebb alap az Erste nyíltvégű rövid kötvényalapja, de annak a vagyona is kilőtt az idén. Január elején még csak 9,2 milliárd forint volt benne, jelenleg már 12,2 milliárd forintot kezel.

A kötvényalapok népszerűségét vélhetően az okozza, hogy miközben az alapkamat csökkenésével párhuzamosan a bankok betéti ajánlatai egyre szerényebbek, ehhez képest a kötvényalapok visszatekintő hozamai vonzónak tűnnek. A befektetőket az sem zavarja, hogy a betéti kamatok előretekintőek, az alapok viszont visszatekintő hozamokat publikálnak, és egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érnek majd el. A kötvényalapok tavalyi hozamai azért lettek kiemelkedően magasak – sok esetben a 20 százalékot is meghaladták –, mert 2012 elején tíz százalék fölött jártak a magyar állampapírhozamok. Jelenleg viszont az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a hosszú kötvényhozamok már csak 6,2 százalék körül vannak, az egyéves hozamok pedig az 5 százalékot sem érik el, így a következő 12 hónapban a kötvényalapok befektetői a tavalyinál valószínűleg szerényebb nyereséggel kénytelenek majd beérni.

Az alacsony betétkamatok egyébként egyértelműen a befektetési alapok felé terelik a befektetőket. Az MNB adatai szerint januárban csaknem 120 milliárd forinttal gyarapodott a hazai befektetési alapok állománya. A kezelt vagyon a hónap végén 3582,4 milliárd forint volt, ez másfél esztendős rekordnak felel meg. A befektetési alapok legfontosabb befektetői a háztartások, amelyek január végén már korábban soha nem látott mennyiségű pénzt, 2327,5 milliárd forintot tartottak ilyen eszközökben. A Bamosz adatai szerint januárban 100 milliárd forintnyi friss megtakarítás került a befektetési alapokba. Ezek harmadát vitték kötvényalapokba a befektetők, de népszerűek voltak a pénzpiaci alapok is, amelyekbe csaknem 42 milliárd forintnyi új megtakarítás került, és 20 milliárd forintot meghaladó tőkebeáramlásuk alapján kelendőnek bizonyultak az abszolút hozamú konstrukciók is.

Fogy az állampapír

Nem csak közvetett formában, kötvényalapban, de közvetlenül is lelkesen vásárolják a kisbefektetők az állampapírokat. A múlt héten is hatalmas mennyiségű Kamatozó Kincstárjegyet jegyeztek a befektetők. A 21,7 milliárd forintnyi ajánlatból 18,9 milliárdnyit fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Féléves Kincstárjegyet 844 millió forintért jegyeztek a múlt héten, ezeket az ajánlatokat mind elfogadta az ÁKK. Az egyéves Kamatozó Kincstárjegy kamata 6 százalékos, a Féléves Kincstárjegyé 5,75 százalékos volt.

Féléves Kincstárjegyet 844 millió forintért jegyeztek a múlt héten, ezeket az ajánlatokat mind elfogadta az ÁKK. Az egyéves Kamatozó Kincstárjegy kamata 6 százalékos, a Féléves Kincstárjegyé 5,75 százalékos volt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.